NYHETER 2022-09-14 KL. 08:00

Gäss ett stort problem vid Maleviken - boende vill skjuta dem

Av Anton Lorentzson

Hundratals gäss stör invånarna, förorenar vattnet och äter kossors foder. Malevikens Villasamhälle i Kullavik har nu skickat in en begäran om att skjuta av en del av gässen.
– Vi undersöker vad vi kan göra, men allt måste gå rätt och riktigt till, säger Rolf Ertman, ordförande i Malevikens Villasamhälle.

Gäss ett stort problem vid Maleviken - boende vill skjuta dem
Hundratals gäss förstör strandängarna och förorenar vattnet vid Maleviken i Kullavik. Foto: Pixabay

Vid Malevikens strandängar och i själva viken har det under sommaren huserat omkring 600 gäss. Strandängarna fungerar som sommarbete för lånade kossor. Men gässen äter upp kossornas foder och rycker upp rötter.
– Det eroderar jorden i längden och förstör strandängarna. En bonde ville inte ha kvar sina kvigor här för att han var rädd om sina kalvar. Det är jobbigt, säger Rolf Ertman.

Malevikens Villasamhälle har själva försökt att handskas med problemet. Man har uppmanat folk att promenera längs strandängarna för att skrämma gässen. De har också satt ut en maskin som lokaliserar när gässen flyger in. Maskinen sänder då ut olika ljud som ska skrämma gässen, något som också fungerade bra till en början.
– De lär ju sig att inget händer när de hör ljuden och kommer tillbaka. Nu är de inte rädda för fem öre, och tränger ut andra djur och fåglar istället, säger Rolf Ertman.

Nu vill de boende alltså skjuta av en del av gässen, för att få dem att lämna på det viset. En begäran om att skjuta av gässen har skickats in till Länsstyrelsen.
– Vi försöker få till en jakt på gässen. Vi söker tillstånd hos Länsstyrelsen så att allt blir riktigt rätt. Vi är väldigt lyhörda för vad folk tänker i frågan. Vi har försökt skrämma bort dem med andra medel, men det hjälper inte. Så detta är nog det bästa sättet, säger Rolf Ertman och fortsätter:
– Det är klart att vi inte kommer kunna skjuta alla 600 gäss, det finns inte en chans. Skjuter man två-tre stycken så kommer ju resten att sticka. Får vi tillstånd kan vi också hålla nere beståndet lite.

Än återstår det att se vad Länsstyrelsen beslutar sig för. Men Rolf Ertman tror att de godkänner tillståndet och då står flera i Malevikens Villasamhälle med jägarexamen redo.
– Vi får ju bedriva skyddsjakt på kanadagås, grågås och vitkindad gås. Men det är bättre att ha en kontakt med Länsstyrelsen ändå. Vi får se vad som händer och fötter.SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter