NYHETER 2022-09-14 KL. 16:15

Fullt sjå med onsdagsräkningen

Av Anton Lorentzson

Hittills går det bara att se preliminära resultat av de olika valen. På onsdagen sker ytterligare en rösträkning. Denna gången är det söndagens förtidsröster, postade röster från andra kommuner och utlandsröster som räknas.

Fullt sjå med onsdagsräkningen
Kristina Gudmundson, valsamordnare, och Alf Olofsson, ordförande i valnämnden kontrollerar så att allt går rätt till. Foto: Anton LorentzsonI kommunfullmäktigesalen i Kungsbacka är det full fart. Valnämnden är samlade för att granska och räkna röster som inte räknades i vallokalerna under valdagen. Det handlar bland annat om förtidsröster som kom in på söndagen, postade röster från andra kommuner och utlandsröster. Alla siffror är hittills preliminära, men efter onsdagsräkningen börjar ett slutligt valresultat att ta form. I de preliminära siffrorna går det att se att valdeltagandet i hela riket har sjunkit. 2018 låg valdeltagandet på 87 procent. I år är den preliminära siffran omkring 82 procent, enligt Aftonbladets grafik.
Även i Kungsbacka har röstdeltagandet sjunkit från 91,8 procent 2018, till 87,7 i år. Varför det har sjunkit i år är en svår fråga att svara på, enligt välnämndens viceordförande, Christian Johansson.
– Det behöver ju utvärderas. Det är säkert så att statsvetare redan kikar på det. Men varför det sänkts i Kungsbacka kan i alla fall inte jag säga vad det beror på, säger han.
En anledning kan vara att folk har tyckt att valet varit svårare i år och bestämt sig sent.
– Vi har hört att fler har bestämt sig senare än vanligt. Det har vi fått kommenterat till oss från våra val- och förtidsröstlokaler. Enligt dem har det känts som att många har bestämt sig först när de ska ta valsedlar. Men om det faktiskt är så kan vi inte säga, vi vet inte vad som är orsak och verkan, säger Kristina Gudmundson, som är valsamordnare i Kungsbacka kommun.

Sticker ut
I många av Kungsbackas valdistrikt har valdeltagandet rört sig omkring 87-91 procent. Högst av alla distrikt är Vallda Sandö och Ölmanäs där valdeltagandet uppgick till 91,5 procent. Två distrikt stack också ut, med ovanligt lågt valdeltagande. Det är de två centrala distrikten Varla Södra och Innerstaden med 77,9 respektive 77,8 procent.

Hur kommer det sig i två centrala valdistrikt?
– Det är för tidigt för att svara på det än. Vi har fortfarande fullt upp med att se till att det här valet genomförs på ett säkert sätt. Det är viktigt för oss att det blir rätt, säger Christian Johansson.

Kristina Gudmundson fyller i:
– Vi har inte haft tid att analysera eller utvärdera de olika valdistrikten än. Vi kommer skicka ut enkäter till de som varit röstmottagare, men vi har inte kommit dit än. Vi har jobbat för att den här dagen ska flyta på.

"Pålästa och engagerade"
Trots att valdeltagandet sjunkit så ligger Kungsbacka fortfarande över rikssnittet. 2018 hade Kungsbacka sjunde högst valdeltagande av alla Sveriges kommuner. Även i år ser det ut att bli en hög placering för kommunen.
– Jag tror att det beror på att det bor smarta, pålästa och engagerade människor i Kungsbacka. Svårare än så är det inte. Många hänger med, läser på och vill påverka, säger Christian Johansson.
Rösträkningen fortsätter under onsdagskvällen och skickas sedan till Länsstyrelsen i Halland där rösterna ska räknas igen. Först när Länsstyrelsen har fastställt valresultaten har vi ett slutgiltigt valresultat.

Fotnot: Alla siffror är tagna från Aftonbladets valgrafik.
SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter