NYHETER 2021-10-11 KL. 11:50

Frillesåsbor kräver pendelstation

Av Henrik

Nu strömmar protesterna in mot att det inte planeras någon station i Frillesås när nya översiktsplanen klubbas nästa månad. Frågan lär bli het i den kommande valrörelsen.

Frillesåsbor kräver pendelstation
I Facebookgruppen "Frillesåsbor kräverpendelstation Göteborg-Varberg" uppmanas till namninsamling.

För ett par veckor sedan kunde Norra Halland avslöja att en station i Frillesås inte fanns med i den nya översiktsplanen som sträcker sig fram till 2040.
– Man får nog konstatera att vi i Kungsbacka är lyckligt lottade med fyra stationer. Varberg håller just nu på att få sin andra i Väröbacka, sa Agneta Nordström, specialist infrastruktur på kommunen.
Det fick Liberalerna på både lokal och regional nivå att gå ut med ett tidigt vallöfte att trots det arbeta för en station i Frillesås.
– När Västlänken och tunneln genom Varberg är klara 2026 så startar Region Halland och Hallandstrafiken ett nytt regionalt tågsystem mellan Göteborg och varberg. Då ryms det ett stopp i Frillesås, hävdade regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L).
Han krävde att Kungsbacka omedelbart börjar trycka på för en station hos Trafikverket.
Och i Frillesås blev många upprörda.
Bland annat Järnvägsfrämjandet startade en namninsamling som kräver tågstopp från 2026, och i Facebookgruppen "Levande Frillesås/Åsa" uppmanas medlemmarna att skriva till alla ledande politiker och kräva att översiktsplanen återremitteras så att Frillesås kommer med som en prioriterad utvecklingsort med en framtida station. I brevbert står:
"I översiktsplanen ingår inte Frillesås som prioriterad utvecklingsort. Argumenten från tjänstemännens sida är att Kungsbacka relativt sett har många stationer i jämförelse med andra kommuner. I samrådet argumenterade man att eftersom Frillesås inte har en pendelstation kan det inte bli en prioriterad utvecklingsort -moment 22!!"


När Norra Halland ställde frågan om Liberalernas utspel om Frillesås till andra partier blev det mer frågetecken än förklaringar. Både Socialdemokraternas och Centerpartiets kommunalråd står också bakom kravet på en station, och Moderaterna var inte direkt negativa. Så frågan är varför det inte finns med i den kommande översiktsplanen?
Det lär bli en intressant debatt på fullmäktige i november när planen ska klubbas. Kan medborgarprotesterna få effekt i elfte timmen? Redan har över 300 ortsbor skrivit under uppropet.Magplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.