NYHETER 2022-09-17 KL. 15:47

Fotbollslaget städade Hanhals Holme rent

Av Julia Sandstén Vikberg

Mycket plast, många fimpar och snusprillor. Det och mycket annat plockade IFK Fjärås F-10 upp från marken längs Hanhals Holme när det var dags för Städa Halland.

Fotbollslaget städade Hanhals Holme rent
Elin Wingstedt hittade en plastbit på marken. Även Karolin Graffner, till höger, har hittat en hel del. "Vi har hittat mest plastbitar som har legat här så länge att de är grävda ner i marken", säger Karolin. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Fotbollslaget har precis börjat strandstädardagen, men redan finns en hel del skräp i deras gula plastpåsar. Elin Wingstedt hittar en till plastbit på marken som hon plockar upp. Hon tycker att det känns bra att städa.
– Man känner att man gör något bra både för laget, som får lite pengar, och för naturen, säger Elin Wingstedt.
Lagkamraten Karolin Graffner håller med.
– Man får en slant och sedan gör man något bra, säger hon.


IFK Fjärås F-10 plockade skräp längs Hanhals Holme på lördagen. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Totalt var det drygt 300 idrottsungdomar från lokalföreningar i Halland som plockade skräp på lördagen när det var dags för Städa Halland, ett initiativ som Länsförsäkringar Halland och Städa Sverige ligger bakom och som i förra årets upplaga samlade ihop totalt drygt två ton skärp i Halland. I år deltar tre föreningar från Kungsbacka; Varla IBK, Onsala BK och IFK Fjärås. IFK Fjärås tränare Jessica Linéll tror att det kan vara nyttigt för de unga att plocka skräp.
– Det kan få de unga att förstå värdet i att inte skärpa ner i miljön och förstå att vi är i en allvarlig situation där vi måste hjälpas åt och att det jag bidrar med gör miljön renare, säger Jessica Linéll.
Laget har fått i uppdrag att städa längs Hanhals Holme där det verkar finnas mycket skärp på marken. Alva Mårtensson Odviken berättar att hon har hittat många fimpar och snusprillor. Hon tycker att det är ganska roligt att städa.
– Och så gör man något bra också, säger hon.


Alva Mårtensson Odviken har hittat mest snus och fimpar på marken. "Det är ganska roligt att plocka skräp och sedan gör man något som är bra också", säger hon. Foto: Julia Sandstén Vikberg


En bit bort däreifrån står lagkamraten Ebba Lindälv och hennes mamma Lotta Lindälv med en gul plastpåse. Ebba hade önskat att skärpet inte fanns på marken i första början.
– Egentligen så är det inte så bra att vi städar för egentligen skulle det vara så rent att vi inte behövde, säger Ebba Lindälv.SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter