NYHETER 2022-01-13 KL. 16:00

Folke gör folkminnen tillgängligare

Av Christina Nordwall

Nu ska det bli lättare för allmänheten att ta del av folkminnen från förr. Institutet för språk och folkminnen har digitaliserat 150000 sidor med uppteckningar från Västsverige som nu lanseras via den digitala plattformen Folke.

Folke gör folkminnen tillgängligare
Den digitala plattformen Folke ska göra det tillgängligare att söka bland folkminnen från förr.

– Det är folkminnesuppteckningar från 1850–1950 som bland annat handlar om berättartraditioner, folktro, årets högtider, livets fester, vardagsliv och då främst på landsbygden, säger Kamilla Kärrstedt, arkivassistent på Institutet för språk och folkminnen.
Det är folkminnesuppteckningar som redan finns i skriftlig form i arkivet som nu har digitaliserats för att ge allmänheten en möjlighet att lättare ta del av alla de berättelser som samlats in under åren. Inledningsvis har digitaliseringsarbetet handlat om västra Sverige, och socknarna Fjärås, Älvsåker, Hanhals, Vallda, Släp och Tostared finns med.
– Det är dags att återbörda berättelserna till allmänheten vilket är poängen med Folke, säger Kamilla Kärrstedt.

Användarvänlig

Folke är främst uppbyggd som en karta där användaren ska kunna klicka sig runt och söka på innehåll. Och ambitionen har varit att arkivtjänsten ska vara användarvänlig. Den ska vara lätt att förstå sig på, det går till exempel att söka på ort, insamlare eller innehåll.
– Det blir lätt att laborera fritt och söka. Det finns två funktioner, dels så går det att läsa och ladda ner men det går också att skriva av. Vi vill bevara samlingarna men också föra kulturarvet vidare och inte förlora kunskaperna som fanns. Till stor del är det handskrivet material i skrivstil. Vi vill gärna ha allmänhetens hjälp, det kanske finns personer som kan förstå uppteckningarna på ett annat sätt när
det handlar om lokala begrepp till exempel, säger Kamilla.

Nytt liv

Förhoppningen är att Folke ska ge samlingarna nytt liv och väcka intresset hos historiskt intresserade, hembygdsföreningar och släktforskare. Arbetet med digitaliseringen har pågått i flera år och ändå är det bara en bråkdel som hittills har bearbetats.
– Det har varit ett stort arbete att bearbeta materialet och processen med att digitalisera kommer att fortsätta. Det finns mycket att jobba vidare med, säger Kamilla Kärrstedt.
Arkivtjänsten Folke lanseras måndagen den 17 januari och invigningen sker digitalt via Zoom på grund av smittläget. Allmänheten är välkommen att delta och kommer då att få en genomgång om hur Folke fungerar.
– Vi tar tacksamt emot allmänhetens synpunkter och frågor om plattformen. Det är ett stort steg för arkivet att öppna upp och det är jätteroligt! säger Kamilla Kärrstedt.SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.