NYHETER 2022-01-13 KL. 16:00

Folke gör folkminnen tillgängligare

Av Christina Nordwall

Nu ska det bli lättare för allmänheten att ta del av folkminnen från förr. Institutet för språk och folkminnen har digitaliserat 150000 sidor med uppteckningar från Västsverige som nu lanseras via den digitala plattformen Folke.

Folke gör folkminnen tillgängligare
Den digitala plattformen Folke ska göra det tillgängligare att söka bland folkminnen från förr.

TV-klipp och nyheter

– Det är folkminnesuppteckningar från 1850–1950 som bland annat handlar om berättartraditioner, folktro, årets högtider, livets fester, vardagsliv och då främst på landsbygden, säger Kamilla Kärrstedt, arkivassistent på Institutet för språk och folkminnen.
Det är folkminnesuppteckningar som redan finns i skriftlig form i arkivet som nu har digitaliserats för att ge allmänheten en möjlighet att lättare ta del av alla de berättelser som samlats in under åren. Inledningsvis har digitaliseringsarbetet handlat om västra Sverige, och socknarna Fjärås, Älvsåker, Hanhals, Vallda, Släp och Tostared finns med.
– Det är dags att återbörda berättelserna till allmänheten vilket är poängen med Folke, säger Kamilla Kärrstedt.

Användarvänlig

Folke är främst uppbyggd som en karta där användaren ska kunna klicka sig runt och söka på innehåll. Och ambitionen har varit att arkivtjänsten ska vara användarvänlig. Den ska vara lätt att förstå sig på, det går till exempel att söka på ort, insamlare eller innehåll.
– Det blir lätt att laborera fritt och söka. Det finns två funktioner, dels så går det att läsa och ladda ner men det går också att skriva av. Vi vill bevara samlingarna men också föra kulturarvet vidare och inte förlora kunskaperna som fanns. Till stor del är det handskrivet material i skrivstil. Vi vill gärna ha allmänhetens hjälp, det kanske finns personer som kan förstå uppteckningarna på ett annat sätt när
det handlar om lokala begrepp till exempel, säger Kamilla.

Nytt liv

Förhoppningen är att Folke ska ge samlingarna nytt liv och väcka intresset hos historiskt intresserade, hembygdsföreningar och släktforskare. Arbetet med digitaliseringen har pågått i flera år och ändå är det bara en bråkdel som hittills har bearbetats.
– Det har varit ett stort arbete att bearbeta materialet och processen med att digitalisera kommer att fortsätta. Det finns mycket att jobba vidare med, säger Kamilla Kärrstedt.
Arkivtjänsten Folke lanseras måndagen den 17 januari och invigningen sker digitalt via Zoom på grund av smittläget. Allmänheten är välkommen att delta och kommer då att få en genomgång om hur Folke fungerar.
– Vi tar tacksamt emot allmänhetens synpunkter och frågor om plattformen. Det är ett stort steg för arkivet att öppna upp och det är jätteroligt! säger Kamilla Kärrstedt.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.