NYHETER 2022-07-18 KL. 09:00

Fler smittade - men inte något akut läge

Av Embla Starke Sundén

Mängden konstaterade fall av covid-19 har ökat under sommaren. I mitten av juni kunde man börja se att antalet positiva fall blev fler. Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att andelen smittade i Halland ligger kvar på samma nivå som de senaste veckorna.

Fler smittade - men inte något akut läge
Foto: Pixabay

Smittskyddsläkaren Sandra Samuelsson meddelar att smittspridningen i Halland ser ut att vara stabil för tillfället.
– I dagsläget är det ungefär 20 procent av vårdpersonalen i Halland med symptom som testar positivt. Så vi ser att det för tillfället är stabilt. Det är fyra inlagda patienter med bekräftad covid-19, men det är ingen som vårdas på IVA för covid-19 just nu, förklarar hon.


Sandra Samuelsson, smittskyddsläkare. Foto: Pressbild/Magnus Andersson


Vårdbesök
Vårdverksamheter i regionen fattar beslut på egen hand huruvida det behövs åtgärder utöver de riktlinjer som regionen går ut med. Verksamheterna inom Närsjukvården Halland, som utgör cirka hälften av Hallands vårdcentraler, kommer att behålla sina nuvarande rutiner om inte läget förvärras.
– Vårdcentraler har möjlighet att ha drop-in besök, men olika verksamheter använder detta olika utifrån lokala förutsättningar. Till exempel att väntrum möjliggör tillräckligt stort avstånd om många kommer, meddelar Anna Stålnacke, kommunikationschef på Närsjukvården Halland.

Till vårdcentralerna inom Närsjukvården Halland får patienten ha med sig en frisk närstående till sitt besök. Barn får ha med sig båda vårdnadshavarna. Det finns inget krav på vårdtagaren att ha munskydd, men finns att tillgå för den som vill önskar använda det. Vårdpersonalen ska bära munskydd när de befinner sig nära, inom två meter, en patient.

Fjärde dosen
Region Halland följer Folkhälsomyndighetens rekommendation gällande vaccination. Nu rekommenderas alla födda 1957 och tidigare att ta fjärde dosen. För personer mellan 18-64 kommer man, om man önskar, ha möjlighet att ta fjärde vaccindosen från och med 1 september. Det innefattar även vård- och omsorgspersonal, som i nuläget inte utgör en egen grupp.

Enligt Sandra Samuelsson är det i nuläget inget större tryck på vaccination av covid-19 i Halland.
– Det kommer fortfarande in folk som tar de tidigare doserna då och då. Förra veckan gav vi 27 första doser i Halland, säger hon.

Enligt senaste uppdateringen gällande andelen vaccinerade i Halland (23 juni) har 71, 6 procent av alla som är 18+ tagit minst tre doser. I gruppen 65+ är 74 procent vaccinerade med fyra doser.

Provtagning
I dagsläget PCR-testar man inte alla som uppvisar symptom på covid-19. De som testas är de med symptom som arbetar inom hälso- och sjukvård eller inom äldreomsorg. Även de med symptom som bor på äldreboende eller har hemtjänst ska testas. De som är intagna på sjukhus, är gravida, eller har ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan också testas.

Statistik Halland

Genomförda test
Vecka 24 - 603 stycken
Vecka 25 - 742 stycken
Vecka 26 - 772 stycken
Vecka 27 - 895 stycken

Bekräftade fall
Vecka 24 - 17,6 procent
Vecka 25 - 26,5 procent
Vecka 26 - 24,4 procent
Vecka 27 - 21,9 procent


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.