NYHETER 2022-01-09 KL. 10:00

Fest på rester när Minimeringsmästarna fortsätter

Av Christina Forlin

Matsvinn är temat för Minimeringsmästarna just nu och vad passar bättre i juletid?
– Vi tog fasta på utmaningen ”Bjud på restfest” och gjorde en pastasås av den överblivna grönkålssoppan, säger Josefin Westlund.

Fest på rester när Minimeringsmästarna fortsätter
Skola, fotboll, heltidsjobb, kalas… schemat för familjen Westlund i Skårby nära Anneberg är fullt precis som för de flesta småbarnsfamiljer. Ändå bestämde Josefin och Per sig för att anmäla sig till Minimeringsmästarna i höstas med barnen Elton tio år och Melker sex och ett halvt, för att utmana sitt tänkande kring hållbarhet. – Vi kan bli bättre, och de är roligt att vara med i ett sammanhang och att lära sig nytt, säger Josefin. Foto: Christina Forlin

Chips av potatisskal och grönsaksbiffar med överblivet potatismos. Tipsen var många under den uppstartsträff för tema matsvinn i Minimeringsmästarna som ordnades i Halmstad i början av december.
– Vi var två familjer från Kungsbacka och flera från hela Halland som deltog, säger Josefin Westlund som tycker att det var en jättetrevlig dag.
På plats fanns personal från storkök och bamba, som hade stor erfarenhet av hur man förvandlar rester till nya läckerheter. De berättade om sin egen vardag, och om hur de försöker komma fram till vilka rätter som ger minst svinn.
– Vi lärde oss bland annat att man inte ska tro att de populära rätterna är bäst. Tvärtom, det händer ofta att eleverna tar för mycket av dem och inte orkar äta upp.
Efter de inledande föreläsningar var det så dags för praktik. Barnen fick en egen grupp.
– Mycket uppskattat av våra barn Elton tio år och Melker sex och ett halvt, säger Josefin.
De är ju så unga så ingen av dem har börjat med hemkunskap och det där med att laga mat tillsammans var en riktigt hit! De fick göra bananchokladbollar på lite övermogna bananer, och även juicer. Dessutom fick vi alla tips på att göra chips av potatisskal – det har vi prövat hemma när vi gjorde Janssons frestelse. Riktigt gott!
Själv gjorde Josefin grönsaksbiffar och blandade i överblivet potatismos, medan Pers grupp lagade en risotto på överblivet ris.

Får tips och idéer

Hon är nöjd med dagen och tycker att det var roligt att träffa likasinnade och ta till sig av olika ingångar.
– Andra som är med i Minimeringsmästarna tycker mycket om att odla exempelvis. Det kan vi lära oss av. Odla gör vi visserligen redan men det kan vi bli bättre på.
En av barnutmaningarna denna omgång är just att odla något ätbart. Familjen har tidigare återodlat rester av romansallad i vattenglas och nu testade barnen även en purjolök.
– Det är roligt för romansallad växer ganska fort, och på några dagar bara kan barnen se att den har skjutit i väg några centimeter. Stjälkselleri ska vi börja med nu också, det går ju att googla på allt och hitta förslag.
Ett annat tips Josefin har snappat upp är buljongkoket.
– Jag hörde om det tidigt av en annan deltagare i Minimeringsmästarna och vi har nu kört det några månader. Vi äter mycket vegetariskt, och vi har en påse i frysen där vi sparar grönsaksavfall och rester, till exempel lökskal och morotsstumpar. När påsen är full kokar vi innehållet några timmar till en god grönsaksbuljong.
Hur den smakar beror förstås på vad man stoppar i påsen i frysen.
– Vi är fortfarande nybörjare och testar oss fram men selleri brukar ge en fyllig smak, säger Josefin.

Fest på rester

Under dagen i Halmstad diskuterade de också skillnaden mellan matsvinn och matavfall. En av de nya utmaningarna i Minimeringsmästarna är att under två veckor väga allt avfall och matsvinn, var för sig.
– I matsvinn ska även ingå vätskor som te och dricka och så ska vi reflektera över vad vi slänger…
Ett annat uppdrag är att ordna en restfest.
– Vi tog hit min pappa och faster lite spontant på annandagen och mixade ihop överbliven grönkålssoppa med crème fraiche till en pastasås. Lite överbliven kallrökt lax hade vi också i. Det hela blev riktigt gott!
– Men vi ska även försöka testa det på andra mer uppstyrda bjudningar, kanske att alla tar några saker man har hemma.

Fakta: Minska matsvinn
En av de stora klimatbovarna är matsvinn. I svenska hushåll slängs cirka 37 kilo matsvinn per person och år. Det är dumt för det innebär att den som slänger maten bidrar till onödig klimatpåverkan, bidrar till ökade avfallsmängder och slösar pengar.
Att minska matsvinnet behöver inte vara så svårt. Det finns till exempel tre saker som man kan göra för att minska sitt matsvinn.
• Planera inköpen av mat
• Förvara maten rätt
• Ta hand om resterna – de är värdefulla
Källa: Minimeringsmästarna

Fakta: Matsvinn i Kungsbacka
Inom Kungsbacka kommuns förskolor och skolor pågår ett arbete med att minska matsvinnet i bamba, och man talar om kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Alla tre ska minska och mätningar visar att man är på god väg. Jämför man perioden januari-mars 2020 med samma period 2021 hade matsvinnet minskat med tre ton.
För att nå FN:s hållbarhetsmål 2030 behöver matsvinnet dock nästan halveras för att hamna under 30 gram svinn per portion. I våras låg det på 50 gram per portion.
I ett villahushåll i Kungsbacka är matsvinnet i snitt nästan 34 kilo per år, visar en plockanalys av soporna gjord i december 2020. En del av matavfallet hamnar dessutom i fel soptunna, det ska läggas i den bruna tunnan och bli till biogas.


SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-