NYHETER 2022-09-24 KL. 15:30

Efterlyser fler unga röster i politiken

Av Christina Nordwall

21-åringen står som nummer fem på Socialdemokraternas lista och kommer snart att ta plats i kommunfullmäktige i Kungsbacka. Hon är tacksam över förtroendet och tycker det behövs flera unga röster i politiken.
– Det är vi ungdomar som kommer att få ta konsekvenserna av de politiska besluten, säger Shabnam Zamani (S).

Efterlyser fler unga röster i politiken
TAR PLATS. 21-åriga Shabnam Zamani kommer att sitta i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Shabnam Zamani och hennes familj flyttade från Göteborg till Oskarsberg i Kungsbacka när hon var ung.
– Det var många nya intryck. Jag har gått både grundskola och gymnasium här och har sett att det finns stora kontraster i Kungsbacka.
Det politiska engagemanget startade när Shabnam gick med i SSU. Då var hon 14 år.
– Det är en aktiv klubb och mitt engagemang växte. När man växer upp märker man att folk har det olika i livet. Vissa får kämpa mycket mer än andra, orättvisorna blev tydliga och jag insåg att man kan förändra, säger hon.
Så småningom blev Shabnam ordförande för SSU i Kungsbacka och sedan ordförande för SSU Halland. Nu tar hon klivet in i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.
– Jag blev både förvånad och tacksam över att hamna som nummer fem på listan till kommunfullmäktige, det trodde jag inte innan nomineringsprocessen. Det finns många som hade passat lika bra som jag, säger Shabnam ödmjukt.

Ideologiskt skifte
Socialdemokraterna i Kungsbacka tar ett rejält kliv framåt efter valet och kommer att få mer att säga till om.
– Vi ser ut att få ytterligare tre mandat och det tyder på att det är ett ideologiskt skifte i Kungsbacka och att man inte är helt nöjd. Det innebär att vi kommer att kunna driva på mycket hårdare nu helt klart, säger Shabnam.
Ungdomsfrågor ligger henne varmt om hjärtat och hon påpekar att det är just ungdomarna som kommer att få ta konsekvenserna av politiska beslut.
– Ta klimatfrågan till exempel. Det pratas mycket om oss ungdomar men det är sällan vi får tycka till.
Bostadssituationen är en annan viktig fråga för Shabnam.
– Vi driver ju frågan om billiga bostäder. Det är många som inte har råd med bostad, till exempel ungdomar, säger 21-åringen.

Läkarprogrammet
För tre år sedan gick hon ut från Aranäsgymnasiet och tanken var att hon skulle ta ett sabbatsår och resa efter studenten. Men det gick ju inte under en rådande pandemi.
– Jag tillhör den så kallade ”covidkullen” och i stället för ett sabbatsår blev det universitetet direkt, säger Shabnam.
Nu går hon tredje året på läkarprogrammet. Det är lite för tidigt att säga vilken inriktning hon kommer att välja, men det kan bli en yrkesbana som allmänspecialist eller inom kirurgi.
– Det tycker jag är roligt.

Uppmanar andra
Välfärd och sjukvård är andra hjärtefrågor för Shabnam som tycker att politiken och läkarutbildningen är en bra och viktig kombination.
– Vi lär oss mycket på programmet som kan appliceras på samhällsfunktioner. Det har gett mig värdefulla insikter, säger hon.
Hon verkar inte särskilt stressad över att kombinera en tuff utbildning och samtidigt sitta i kommunfullmäktige. Politiken får ta det utrymme som behövs menar Shabnam som är tacksam över partiets förtroende. Hon vill uppmana andra ungdomar att engagera sig i olika ungdomsförbund.
– Bristen på unga röster i politiken beror inte på att ungdomar inte har sakpolitiska åsikter. Man måste inte ha en akademisk examen och äga en kavaj för att bli politiker. Jag har sett vissa orättvisor i Kungsbacka som har förändrat min samhällssyn mycket. Men jag har vuxit upp i ett starkt välfärdssamhälle som gett mig möjligheter och det är min skyldighet att hjälpa till så att inte nästa generation behöver gå igenom samma sak, säger Shabnam Zamani.

Fakta: Shabnam Zamani
Aktuell: Tar plats i KF för Socialdemokraterna
Ålder: 21 år
Bor: Oskarsberg
Familj: Mamma, pappa och lillasyster, 19 år, två kaniner
Gymnasiet: Gick natur/natur på Aranäsgymnasiet
Studerar: Tredje året på läkarprogrammet i Göteborg
Läser: Gärna klassiker, favoritboken är 1984 av George Orwell
Musik: Hiphop
Fritid: Umgås med familj och vänner
Favoriträtt: Mammas persiska gryta

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.