NYHETER 2022-04-26 KL. 06:40

Efterlängtad skolstart för ukrainska elever

Av Julia Sandstén Vikberg

På måndagen var första dagen på Furulidsskolan för tio ukrainska barn. Både de nya eleverna och de tidigare var förväntansfulla inför att lära känna sina nya klasskamrater.
– Det här kommer att berika vår skola, säger rektor Elisabet Jonasson.

Efterlängtad skolstart för ukrainska elever
Ukrainska elever fick träffa sina faddrar på Furulidsskolan på första rasten. På bild från vänster: Ella, Emma, Polina, Kira, Isabelle, Clara och rektor Elisabet Jonasson. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Tio nya ansikten sitter bakom skolbänkarna i Furulidsskolan framme vid whiteboarden står den nyanställda läraren Daria Bocharnikova. När det är dags för rast kommer utnämnda faddrar, svenska elever på skolan, och hämtar de nya klasskamraterna för att visa dem runt på skolgården.
– Tanken är att de ska integreras med andra svenska elever bland annat genom fadderverksamhet. Jag tror att spontan lek på rasterna är en framkomlig väg, säger Elisabet Jonasson.


Clara och Isabelle översätter meningar till ukrainska på mobilen och visar för Polina och Kira. Foto: Julia Sandstén Vikbeg


Positivt för skolan
De nya eleverna är mellan sex och elva år gamla och har nyligen anlänt till Lerkil från Ukraina. Nästan alla bor i dag på Västkustgården, där omkring 40 ukrainare flyttat in, och då är Furulidsskolan den närmsta grundskolan.
– Vi hade fördelen att få ta emot dem. Det här kommer att berika vår skola. Eleverna får möta andra elever och det är också praktiskt värdegrundsarbete att elever får vara ambassadörer för vår skola och för andra elever. Det känns väldigt positivt för vår skola, säger Elisabet Jonasson.
Hon berättar att hennes första möte med de nya barnen på måndagsmorgonen var positivt.
– Det här är väldigt förväntansfulla och skolmotiverade elever. Vi talar inte samma språk men man kan se det på kroppsspråket. Jag fick en stor kram av eleverna när de mötte mig, det blev en gruppkram med alla på samma gång, säger hon.
Enligt Elisabet Jonasson har många av de tidigare eleverna också sett fram emot att de ukrainska barnen ska börja.
– De är jättenyfikna på sina nya kompisar på skolan. Det har varit många frågor. Många känner till bakgrunden så det är positivt, säger hon.


Nikita och Ivan leker på skolgården första dagen i skolan. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Ska slussas in i klasser
Läraren Daria Bocharnikova har också anlänt till Sverige från Ukraina under våren och hon tror att barnen mår bra av att få börja skolan.
– Jag tror att det är bra för dem att komma tillbaka till ett normalt liv med skola, skolämnen och kompisar, säger hon.
Hon jobbade tidigare som lärare i Ukraina men i dag är första arbetsdagen på Furulidsskolan och hon har precis börjat lära känna sina nya elever.
– Varje elev har olika skolämnen som de gillar mest. De verkar tycka om att komma hit och träffa andra barn och få leka med andra barn, säger hon.
Enligt Elisabet Jonasson är planen att barnen ska få undervisning på ukrainska i en liten grupp till att börja med, samtidigt som lär sig svenska och får en del undervisning tillsammans med de andra eleverna. Sakta men säkert ska barnen slussas in i de ordinarie klasserna och till hösten ska alla vara inslussade.
– Det känns som att vi har hittat en väldigt fin lösning för våra elever. Vi ska inte gå händelserna i förväg. Men vi har riggat något som känns bra, säger Elisabet Jonasson.
SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.