NYHETER 2022-01-04 KL. 13:05

Efter 42 år - föreningen går i graven

Av Elisabeth Däljemar

I vår skulle Lions Club Åsa fyllt 42 år. Men istället läggs föreningen ned. Det har blivit dags för klubbens drivande krafter att dra sig tillbaka, och antalet Åsabor som är villiga att ta över deras ansvarsområden är för få.

Efter 42 år - föreningen går i graven
Rolf-Arne Ullaeus har varit Lions Club Åsa trogen i 35 år. Nu tvingas han med sorg konstatera att klubben måste läggas ned. Foto: Privat

TV-klipp och nyheter

Medlemmarna i Lions Club Åsa har i flera år arbetat för att rekrytera nya krafter till det löpande föreningsarbetet i styrelser och kommittéer. Men intresset från allmänheten har varit svalt. Så svalt att det nu, då flera av klubbens frontfigurer vill pensionera sig, blir svårt att få ihop tillräckligt många namn för att kunna bilda en ny styrelse.
I ett pressmeddelande som skickades ut strax innan nyår tackar klubben alla Kungsbackabor, företag och föreningar som stöttat verksamheten under de drygt fyra decennier den funnits.

Lions Club Åsa har bland annat stått bakom det organiserade firandet av Valborg i Åsa. Den årligen återkommande loppisen på Åsa idrottsplats och granförsäljningen i december är två andra lokala arrangemang Lions stått bakom.
Totalt har klubben samlat in sju miljoner kronor. Pengar som gått till såväl internationella hjälpinsatser och svensk forskning, som till lokala insatser i Kungsbacka kommun.
– Vi har kämpat på i ett antal år och försökt få folk att engagera sig i styrelsearbete och annat. Men det verkar inte som om man tycker att klubben är värd att satsa på. Nu är det bara att acceptera att vi nått vägs ände. I september fattade vi beslut om att lägga ned verksamheten vid årsskiftet. Årets julgransförsäljning blev det sista arrangemang Lions stått bakom i Åsa, säger Rolf-Arne Ullaeus, klubbens siste kassör.
– Att tvingas lägga ned en 42-årig klubb känns tråkigt. Men jag ser att man har samma problem lite överallt i föreningsvärlden. Man kan få folk att engagera sig i enstaka aktiviteter. Men när det kommer till styrelsearbete och liknande är intresset mycket svalt. Kanske är föreningsengagemang inte tidsenligt längre, fortsätter han.

Själv har Ullaeus varit engagerad i Lions Club Åsa i 35 år. Det han kommer att minnas mest av klubbens verksamhet är alla personer och projekt man kunnat stötta med pengar från föreningens olika evenemang.
– Lions är ju en internationell organisation med klubbar i hela världen. Gemensamt för alla är att vi stöttar där det sociala samhället inte räcker till. På senare år har vi satsat mycket lokalt här i Åsa. Men även på det internationella planet har vi bidragit med pengar, till exempelvis soldrivna vattenrenare i Afrika och Lions blå katastroftält som delas ut i katastrofområden av olika slag, säger Rolf-Arne Ullaeus.
Vad har du personligen fått ut av ditt Lions-engagemang?
– Ett plusvärde i livet. Jag har fått många sociala kontakter som jag känner att jag åstadkommit något tillsammans med. Arbetet i Lions skiljer sig från en vanlig intresseklubb på så vis att man känner att man jobbar för något större – att man gör skillnad. Eftersom vi alltid försöker stötta genom våra egna lokala klubbar runtom i världen vet vi också att hjälpen vi samlar pengar till kommer fram dit den ska – utan höga kostnader för administration och annat.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.