NYHETER 2022-06-19 KL. 10:45

”Det är bara att köra, oavsett kön”

Av Julia Sandstén Vikberg

Bland aktiebolagsägare i Kungsbacka är kvinnor i minoritet, men det finns undantag. Madelene Bosma, vd på Hair By Angels, driver aktiebolag inom en kvinnodominerad bransch. Hon ser det som lika självklart för kvinnor och män att driva företag.
– Vill man så är det bara att köra, oavsett kön, säger Madelene Bosma.

”Det är bara att köra, oavsett kön”
Madelene Bosma, vd och frisör på Hair By Angels, öppnade sin första frisörsalong när hon var 17 år. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Madelene Bosma öppnade sin första frisörsalong i Grythyttan, där hon är uppvuxen, när hon var 17 år. För åtta år sedan startade hon Hair By Angels i Kungsbacka som i dag har två frisörsalonger på Kyrkogatan.
– Jag har nog aldrig tänkt att nu satsar jag. Jag har bara velat driva en frisörsalong och försökt göra det till varje pris, säger Madelene Bosma om varför hon vågade och tog steget till att driva ett aktiebolag.
Statistik Det är bara 22,1 procent av aktiebolagen i Kungsbacka och 19 procent i Halland som drivs av kvinnor enligt statistik från Visma Spcs. Just inom hår- och kroppsvård är dock majoriteten av ägarna eller företrädarna kvinnor, 77,9 procent. Madelene Bosma är förvånad över att det är så få kvinnor inom andra branscher och kan inte svara på varför det är så.
– Jag vet inte varför det är så. I Kungsbacka kan det bero på att det finns fler företag som passar män bättre än kvinnor. Sedan kan det vara så att kvinnor tar större ansvar i saker som att ta hand om barnen och hämta och lämna på förskolan. Jag fick barn tidigt och startade företag sedan, men i dag får många barn när de är över 30 och då kan det vara svårare att starta företag, säger Madelene Bosma.

Hon menar att kvinnor kanske kan känna en större press på sig själv som förälder än vad män gör.
– Det finns nog en bild i samhället om att kvinnor ska ta mer hand om barnen. Även om jag tycker att män ska ta lika stort ansvar.
Tror du att det finns andra utmaningar för kvinnor än för män med att driva företag?
– Jag tror inte det. Vill man så är det bara att köra, oavsett kön. Men jag tror att man måste kunna sin bransch, det är a och o, och man måste ha ett driv. Man måste viga sitt liv åt företaget och offra mycket. Men är man beredd på att göra det är det bara att köra, säger Madelene Bosma.
För Hair By Angels har det gått bra. Frisörsalongen blev i år för andra året i rad nominerad till Årets frisörföretag. Till hösten planerar Madelene Bosma att öppna ytterligare en salong, den tredje, på Kyrkogatan då kundtrycket är så högt. Varför det har gått bra för henne förklarar hon så här:
– Jag är sjukt driven. Jag älskar det jag gör och jag älskar att driva det här med min personal. Jag har också fantastisk personal omkring mig. När man har rätt folk omkring sig vågar man satsa, säger Madelene Bosma.

Läs mer: Få kvinnor vill satsa på aktiebolag i Halland
SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.