NYHETER 2022-11-04 KL. 18:00

De tänder 27 000 ljus

Av Carl Schöndell

Under fredagen stängde Fonus ner verksamheten för att tända 27 000 ljus runtom i Sverige. Norra Halland tog rygg på Jessica Persson som tänder runt 70 ljus i Kungsbacka.
– Det är för de som inte kan tända ljusen själva, säger hon.

De tänder 27 000 ljus
Ljust är tänt över två dagar. FOTO: Carl Schöndell

TV-klipp och nyheter

I normala fall så är Jessica Persson kundområdeschef för Fonus i Kungsbacka men under allhelgonahelgen lägger både hon och kollegorna sin andra verksamhet åt sidan för att tända ljus runton i landet. En tradition som började för fyra år sen.
– Jag vet inte var idén kom ifrån men det har blivit så uppskattat att vi inte kan sluta göra det. Vi skickar en bild när vi är klara och ibland får man respons. Det är lite mysigt när de skickar tack och ett hjärta. Det känns bra att göra något för någon annan, säger Jessica.
I några av konversationerna som finns i Jessicas mobil är det till och med så att meddelande har skickats flera år i rad.
– Det värmer verkligen.

Heldagsjobb
På skogskyrkogården i Kungsbacka är det Jessica och kollegan Magnus som tänder ljus, hon har också hjälp av sin svärfar den här gången. Att hjälpa människor att tända ljus blir en allt vanligare händelse runt allhelgona.
– I år har vi 70 ljus att tända. Jag började klockan sex i morse och min kollega var ute klockan fem. Vi kommer antagligen behöva åka ut imorgon också, säger hon.
Med sig har hon en karta som visar vart gravarna finns. Just på Skogskyrkogården så är numreringen lite knepig, så det kan ta lite tid att hitta graven man letar efter.
– Därför hinner man gärna klart innan det blir mörkt. Att gå runt här och leta efter gravar när det är mörkt är ganska svårt, man ser ju knappt vad det står nu i dagsljus, säger hon.
Hon har också med sig en borste. Med den tar hon bort smuts på graven om det så behövs.
– Det är jättemycket löv på gravarna nu. Så när vi ändå är här så gör vi det lite fint samtidigt. Vi tänker att om de själva hade varit här hade det nog städat lite, säger Jessica.

Tydligt budskap. FOTO: Carl Schöndell


Ökad efterfrågan
Tjänsten är helt gratis och något som de gör runtom i hela landet. Majoriteten av företagets lokaler runtom i Sverige är helt stängda under fredagen.
– Det är klart att man kanske förlorar någon kontakt med kunder. Men vi hoppas de söker oss igen på måndag. Men det är mysigt, man får fin respons av människorna och det blir man glad av, säger Jessica.
Under fjolåret så hade man 20 000 beställningar totalt över hela landet men i år har man fått hela 27 000, en ganska stor ökning.
– Vi har utökat antalet kyrkogårdar som vi besöker över landet. Det är nog därför, men vi ser också att det är många som är återkommande som uppskattade det vi gjorde förra året, säger Jessica.
När Jessica och Magnus är klara på Skogskyrkogården i centrala Kungsbacka så återstår Fjärås, Förlanda, Hanhals, Släp, Tölö, Vallda och Älvsåker. De började tidigare på morgonen på Gamla kyrkogården i Kungsbacka.

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.