NYHETER 2021-10-13 KL. 06:44

De nattvandrar för att stötta ungdomar

Av Ingrid Ramberg

I Särö och Kullavik är det fler ungdomar som dricker alkohol än någon annanstans i landet. Det är statistik som förstås oroar många föräldrar, som vill göra sitt för att motverka tonårsdrickandet. Norra Halland följde med två engagerade tonårsföräldrar på nattvandring i Särö.

De nattvandrar för att stötta ungdomar
Johan Stråkander och Mia Asklund nattvandrar gärna. Det är både en trygghet för de unga på helgkvällarna och ett sätt att få kontakt med andra föräldrar. Foto: Ingrid Ramberg


Vi möts vid Shellmacken intill Särö centrum vid niotiden på fredagskvällen. Ikväll är det Mia Asklund och Johan Stråkander som representerar föräldrarna på gatorna. En varm kopp kaffe för att hålla sig på alerten, ombyte till gula nattvandrarjackor och sedan är de redo att ge sig ut.
De första vi träffar på är faktiskt Mias son Rasmus och Johans son Arvid som är ute och cyklar omkring. De går i samma klass, åttan på Särö skola, och är goda vänner.
Upplever ni att det är mycket festande bland era jämnåriga?
– Ja, det är klart. Det är fester hemma hos folk, säger Rasmus Asklund.
– Vad jag vet är det mest i Hovås, tillägger Arvid Stråkander.

Pratar en stund

Mellan macken och skolan stöter vi på ett annat gäng på cyklar. Det är tjejer och killar som går i sjunde klass. De får varsin godisklubba och stannar och pratar en stund med Mia och Johan.
– Vi är lite för unga för att dricka alkohol, säger en av tjejerna.
Hela gänget är överens om att nattvandrarna är ett välkommet inslag när de hänger utomhus på kvällarna. De tror att de skulle ta hjälp av nattvandrarna om de hamnade i en situation där någon kompis hade druckit och behövde hjälp.
Varken Mia eller Johan tror att alkohol och fest har gjort entré i deras barns liv ännu, men de är ändå vaksamma på alla tecken. Mia berättar hur hon sniffar på sonen när han kommer hem för att upptäcka röklukt, och via funktionen Hitta min Iphone kan hon ha koll på var han befinner sig om kvällarna.
Utöver det tror de att förtroende och kommunikation är det allra viktigaste.
– Vi pratar mycket om att det är bättre att säga till om det är något. Barnen tror kanske att föräldrarna blir arga, men det är ju om de inte säger något som vi kan bli arga, säger Mia Asklund.
– Kan man komma till en punkt där de känner att de kan prata med oss utan att vi blir arga är det ju jättebra, säger Johan Stråkander.

Blir livrädd

Föräldrarnas oro kretsar kring alkohol, men också kring droger.
– Man blir livrädd när man hör hur mycket droger det är. Man får inte vara naiv, de får tag på allt på bara ett telefonsamtal, säger Mia Asklund.
Sociala mediers centrala roll i många tonåringars liv utgör en risk, tror Mia och Johan. De utgör plattformar där ordet om var festen finns kan spridas, och en kommunikationskanal för att få tag på alkohol.
– Och så tror jag att många vill bli vuxna snabbare på grund av allt de ser på sociala medier, säger Mia.
Nattvandringen sker genom Särö föräldraförening, som är bryggan mellan skolan och föräldrarna. Föräldrar till elever mellan sjätte och nionde klass får frågan om att nattvandra en kväll eller helg var, på våren och hösten.
– Potentiellt sett skulle det kunna vara hundratals nattvandrare, men det är tyvärr inte så många, säger Johan Stråkander.
– Jag tycker att det är konstigt att inte fler vill. Jag hade velat att det alltid fanns någon ute, ifall det händer något med mitt barn, säger Mia Asklund.
Nattvandringen är också ett utmärkt tillfälle att lära känna andra föräldrar, utbyta erfarenheter och pejla av läget, säger de. För detta ändamål har Johan Stråkander också nyligen skapat Facebookgruppen Föräldrar till barn födda 07 i Särö skola.
– Jag hoppas att vi kan ha lite samverkan där framöver, säger han.
Johan Stråkander och Mia Asklund nattvandrar gärna. Det är både en trygghet för de unga på helgkvällarna och ett sätt att få kontakt med andra föräldrar. Foto: Ingrid RambergMagplask för Aranäs
HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30

Magplask för Aranäs

Mittbackens förlösande mål
FOTBOLL 2021-10-23 KL. 16:55

Mittbackens förlösande mål

Åsa stormar mot seriesegern

Nya chefer till Kulturskolan
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 20:00

Nya chefer till Kulturskolan

Temadag med digitala möjligheter
NYHETER 2021-10-22 KL. 18:00

Temadag med digitala möjligheter

Berättarfestival på Fyren
KULTUR & NÖJE 2021-10-22 KL. 14:30

Berättarfestival på Fyren

Elektronen flyttar till Fyren
NYHETER 2021-10-22 KL. 09:00

Elektronen flyttar till Fyren

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka
NYHETER 2021-10-22 KL. 07:00

Tredje dosen vaccin igång i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

HANDBOLL 2021-10-23 KL. 18:30
Magplask för Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.