NYHETER 2021-09-28 KL. 11:42

Bullerstrid om parkerade tåg

I väntan på nästa dags morgontur parkeras pendeltågen på Kungsbacka station. Miljöförvaltningen kräver att motorerna stängs av så att boende slipper buller. Men Västtrafik protesterar och har nu överklagat beslutet.

Bullerstrid om parkerade tåg

TV-klipp och nyheter



I takt med att pendeltrafiken ökar uppstår allt oftare behovet att parkera tåg över natten vid Kungsbacka station. Det handlar både om att tågseten inte får plats på bangården i Göteborg, och om att det är snabbaste sättet att få igång morgontrafiken från Kungsbacka.

Sedan ett par år tillbaka klagar tio husägare längs Järnvägsgatan på buller under natten. Det beror på att Västtrafik låter tågens motorer vara igång, dels för att inte riskera att tågen fryser sönder under den kalla årstiden, dels för att det tar lång tid att starta ett tåg från noll.

Bullrigt


Men Miljöförvaltningen har låtit utreda bullret, och Akustikkonsulten konstaterar att bullret överstiger riktvärdet för buller vid vid fasad på flera av husen (däremot inte inomhus). Efter diskussion med Västtrafik har bolaget tre gånger stängt av tågen på natten på försök: midsommarhelgerna 2020 och 20921, samt en helg i juni 2021.

Då var de boende mycket nöjda, och ingen väcktes när strömmen satte igång. Därmed anser Miljöförvaltningen att det är rimligt att tågen under sommarmånaderna 15 maj till 15 september är avstängda. Under resten av året väger risken för frostskador tyngre. Eftersom det är Trafikverket som avgör var tågen ska stå, och Västtrafik som bestämmer om motorn ska vara igång, riktas beslutet mot båda två.

Överklagar


Ingen av dem jublar. Båda två pekar försöker för det första undkomma grundfrågan just genom att peka på att det är den andra som bestämmer i frågan. Men om man nu ändå måste svara, så menar Västtrafik att det är ett orimligt krav som kolliderar med regionens önskemål om ökad turtäthet.

"Sammantaget skapar en växande fordonsflotta, ökat tågresande och högre ambitioner för framtiden ett utökad behov av uppställningsspår. Därför ser Västtrafik ett behov av att ställa upp fordon i Kungsbacka såväl idag som i framtiden" skriver Västtrafik i sitt överklagande.

Man menar också att tågtrafiken riskerar att påverkas. Lokföraren måste börja en timme tidigare på morgonen, och då blir det ändå ljud när tåget drar igång, men det finns också risk för trafikstörningar, hotar Västtrafik:

"Att systematiskt stänga av strömmen vid uppställning kommer förr eller senare innebära att fordonen inte startar upp på morgonen och Västtrafik kommer tvingas att ställa in avgångar från Kungsbacka, men också den avgången som fordonen ska vända till i Göteborg för att köra tillbaka."

Att hitta andra uppställningsplatser avvisas av Trafikverket. Under de pågående byggena i Göteborg finns det inga alternativa uppställningsplatser, dessutom gäller tågplaner i ett år och kan inte ändras i ett huj. Är verkligen kravet rimligt i förhållandena till kostnader och konsekvenser? undrar Trafikverket. Nu får länsstyrelsen i första hand ta ställning till överklagandet.

 

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

TV-klipp och nyheter

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.