NYHETER 2021-11-21 KL. 18:00

"A-traktorn har förverkat sitt syfte"

Av Henrik Laurén

Antalet A-traktorer har på ett år ökat med cirka 27 procent och uppgår till 36.000 i hela landet.
– Då A-traktorerna ökar blir det fler olyckor. Fordonstypen har förverkat sitt syfte och kunde tas bort, säger Hans Qvant, chef för trafikgruppen vid polisen i Halland.Olyckor med A-traktorer har också ökat och enligt uppgifter från Transportstyrelsen ökade personskadorna med över 50 procent under 2020. Regeringen har nu gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över regelverket för A-traktorer. Fokus i utredningen ska läggas framförallt vid säkerhet men också vid miljöaspekter. Utredningen ska vara klar senast 1 november 2022. Också i Halland ökar A-traktorerna, vilket både andra trafikanter och polisen märker.

I uppdraget regeringen gett Transportstyrelsen ingår att se över behovet av skärpta krav på säkerheten för A-traktorer. Bland annat ska bälteskrav utredas liksom stipulerad maxhastighet.

Också möjligheterna att införa regler eller krav som gör det svårare att manipulera A-traktorer ska utredas. Hastighetsgränsen för A-traktor ska också analyseras framförallt utifrån ett säkerhets- och klimatperspektiv. Möjligheten att kunna använda sig av A-traktorer för att transportera sig har stor betydelse för många ungdomar i Sverige. Samtidigt ser vi fler olyckor där A-traktorer är inblandade, inte minst under sommaren som gått. Därför sätter regeringen trafiksäkerheten i fokus när vi nu ser över regelverket för A-traktorer, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

A-traktorerna blir allt fler i hela regionen och Kungsbacka är inget undantag.

– Ökningen av syns överallt, de är klart fler än för ett par år sedan. I sig är det roligt att ungdomar har motorintresse men det uppstår alltid avarter. Grupptrycket till exempel, med egen A-traktor är det lätt hänt att bjuda tre, fyra kompisar på en åktur, både förbjudet och riskfyllt. Två personer med bälte på är okej men inte fler i en A-traktor, säger Hans Qvant.

Qvant är kritisk till A-traktorer, ser dem som otrygga och miljöbelastande fordon.

– De har förverkat sitt syfte och borde inte förekomma längre. A-traktorer var ursprungligen arbetsfordon men det behovet finns inte längre. De är kanske fortfarande nyttiga för unga personer mitt ute i ingenstans men de behövs inte i tätorter. Då A-traktorerna ökar så gör olyckorna det också, säger Qvant.

Synpunkter då regelverket för A-traktorer nu ses över?

– Min personliga önskan är att de skulle bort. Men de blir väl kvar och då handlar det främst om säkerheten, vi är rädda om våra ungdomar. Det ska vara svårt att tekniskt manipulera A-traktorer till exempel för högre hastighet. Det finns också en miljösynpunkt, A-traktorer är som regel gamla fordon med stor miljöpåverkan., säger Hans Qvant.

Trafikanter upplever att A-traktorerna orsakar både köer och fler omkörningar på grund av deras låga hastighet. Hans Qvant vill ändå inte se en höjning från 30 km/t till exempelvis 50 km/h.

– Att höja hastigheten hjälper inte mycket, vi anser att 15-åringar åker säkrare i 30 än 50 km/h. Det är mera en fråga om hur A-traktorerna körs, det är ju inte roligt att hamna bakom en kö med fem, tio A-traktorer. En del ger plats men inte alla. Det är hela företeelsen A-traktor som ställer till det i trafiken, säger Hans Qvant.


Tjolöholm dukar upp inför julen
NYHETER 2021-11-27 KL. 18:00

Tjolöholm dukar upp inför julen

Kökschef Jerker Andersson serverar hemlagad och lokal mat

SENASTE TV-NYHETERNA

Klassens nalle på resa i Europa
NYHETER 2021-11-27 KL. 10:00

Klassens nalle på resa i Europa

KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 19:00

"Jag är queen of fucking everything"

Jonas Gardell intar Kungsbacka teaters scen

Humor i fokus på teatern i vår
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 17:00

Humor i fokus på teatern i vår

Rekordmånga evenemang väntar efter pandemin

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?
ÅSIKTER 2021-11-26 KL. 15:00

Krönika: När blir det ordning på bamba-kaoset?

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning
NYHETER 2021-11-26 KL. 11:39

Missar skolan varje dag - svårt hitta en lösning

Hemmasittare ett svårt dilemma

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen
KULTUR & NÖJE 2021-11-26 KL. 09:17

Åsasonen Omar Rudberg klar för Melodifestivalen

Elever får vänta på vaccin till nästa år
NYHETER 2021-11-26 KL. 06:40

Elever får vänta på vaccin till nästa år

Jenefeldts sköna avgörande
BANDY 2021-11-25 KL. 21:41

Jenefeldts sköna avgörande

Frillesås segrade mot Vetlanda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.