NYHETER 2021-12-22 KL. 11:55

16-åring dömd för rån och hot mot skolkamrat

Av Elisabeth Däljemar

”Säger du till någon är du död. Förstår du?” Med de orden tvingade 16-åringen till sig en sjundeklassares dyra märkesjacka när pojkarna möttes i skolkorridoren. Nu har tonåringen dömts till ungdomstjänst, för rån och övergrepp i rättssak.

16-åring dömd för rån och hot mot skolkamrat
Hade han varit vuxen hade 16-åringen fått ett års fängelse. Nu klarar han sig undan med ungdomstjänst. Foto: Arkivbild.

TV-klipp och nyheter

Det var i april som pojken som går i sjuan mötte sin 16-årige skolkamrat i en skolkorridor. 16-åringen bad att få prova pojkens jacka.
Fastän han egentligen inte ville lämna ifrån sig den, lät sjundeklassaren den äldre killen ta på sig den dyra märkesjackan.
Det skulle han inte ha gjort.
16-åringen tömde snabbt jackfickorna på sjundeklassarens ägodelar och då pojken bad att få tillbaka sin jacka vägrade tonåringen lämna ifrån sig den.
Pojken stod på sig. Då drog 16-åringen in honom på en skoltoalett där han tryckte upp sjundeklassaren mot väggen och hotade slå och döda honom.
”Säger du till någon är du död. Förstår du?” var ett av hoten som yttrades. För att ge eftertryck åt sina ord drog 16-åringen ett av sina fingrar över sin hals.
Sjundeklassaren blev livrädd och kontaktade skolans trygghetsvärd som informerade rektorn om vad som hänt.
Händelsen polisanmäldes och gick senare till åtal.
När 16-åringen nyligen ställdes inför rätta för rån och övergrepp i rättssak erkände han att han gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande genom att vägra lämna tillbaka den lånade jackan.
Men att han skulle ha rånat eller hotat någon ville han inte alls kännas vid. Enligt 16-åringen var händelsen med jackan bara ett skämt som gått för långt.
Den rånade sjundeklassaren, som mått så dåligt av det som hänt att han tvingats stanna hemma från skolan och söka psykologisk hjälp, gav dock en helt annan bild av händelsen i de barnförhör som spelades upp i tingsrätten.
Pojkens uppgifter styrktes av vittnesmål från bland annat trygghetsvärden och hans mamma.
Tingsrätten gick därför på den rånade sjundeklassarens linje.
Rånrättegången var inte den första den åtalade 16-åringen varit med om.
I november 2020 fick han en straffvarning för ringa stöld, och så sent som i maj dömdes han för ringa narkotikabrott till ungdomsvård med föreskrift om att följa ett ungdomskontrakt med socialtjänsten.
Den här gången var de brott 16-åringen anklagades för så allvarliga att han fått ett års fängelse, om han varit vuxen.
Men mot bakgrund av att han skött sitt ungdomskontrakt och på grund av hans ungdom valde tingsrätten att nöja sig med 80 timmars ungdomstjänst som straff.
16-åringen ska även betala 12 600 kronor i skadestånd till sjundeklassaren. Av dessa ska hans vårdnadshavare solidariskt ansvara för drygt 9 500 kronor.
Elisabeth Däljemar
0300 – 101 75
elisabeth.daljemar@norrahalland.se

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter