Annons

Nygammal ägare och nytt koncept ska rädda MQ

Redan sjösatta storsatsningen Marqet och kedjans tidigare ägare Mats Qviberg blir räddningen för konkursdrabbade MQ. Det står klart sedan Qviberg köpt upp större delen av konkursboet. Nu byter hela kedjan skepnad, och namn – till Marqet.

Jobb & Pengar | 13 Maj 2020 19:58

MQ:s tidigare vd Ingvar Larsson får förnyat förtroende av kedjans nygamla ledning.

FOTO: MQ

MQ i Kungsmässan hade precis hunnit byta namn och koncept, till Marqet, när MQ-konkursen i mitten av april plötsligt var ett faktum.

Det var Coronakrisen som blev dödsstöten för företaget, som precis bestämt sig för att försöka gasa sig ur en längre uppförsbacke av ekonomiska bekymmer.

Räddas av Qviberg

Tron på Marqetsatsningen förblev dock levande, konkursen till trots. Nu står det klart att MQ:s förre starke man Mats Qviberg går in och räddar kedjan genom att köpa upp 83 procent av aktierna. Med i ägarbilden finns även moderbolagets styrelseordförande Claes-Göran Sylvén som äger tio procent av aktiestocken. MQ-ledningen finns också representerad i den nya ägarkonstellationen.

Flera har redan nyöppnat

Affären blev klar i fredags och redan under den gångna helgen återöppnades ett stort antal av de 119 butiker som ingår i kedjan. Fler står på tur, så snart deras lager har fyllts på tillräckligt för att man ska ha något att erbjuda kunderna efter de stora utförsäljningar man haft under vårvintern.

Oklart vilka som blir kvar

Hur många av dem som även fortsatt kommer att hållas öppna är dock oklart. De nya MQ-ägarna vill nämligen helt dedicera sig åt Marqetsatsningen. Det betyder inte bara att samtliga MQ-butiker blir Marqet-butiker. Det innebär också att kedjan på sikt får färre fysiska butiker, till förmån för en kraftfull satsning på e-handel – Marqetstores, som lanserades så sent som i mars.

”Vi ska vara rikstäckande”

Tidigare vd:n för MQ Holding, Ingvar Larsson, är den som har fått förtroendet att fortsätta leda företaget in i framtiden. Exakt vilka fysiska butiker som ska få finnas kvar när Marqetkonceptet fått fullt genomslag, kan han ännu inte lämna något besked om.

– Jag förstår att många vill veta men något antal kan jag inte kommunicera i dag med hänsyn till medarbetare och fastighetsägare. Marqet ska även i framtiden vara en rikstäckande kedja men kommer att omfatta betydligt färre butiker. Det kommer inte alltid att finnas flera butiker i samma stad. Även om vi är starka i mellanstora och mindre städer så ska vi även fortsatt finnas i storstäderna, säger han till Dagens handel.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons