Annons

Nya Kungsbacka river drar i gång

Nu ska det bli ny fart på Kungsbacka river, Kungsbackaloppet och Lygnern runt. 

– Potentialen finns att göra stora folkfester av alla tre, säger Linda Nilsson som dragit igång portalen Kungsevent.se

Nyheter | 12 Januari 2020 18:13

Linda Nilsson, tävlingsledare Kungsbacka River 2.0. Arkivbild.

FOTO: Christina Forlin

Mer om loppen

Kungsbackaloppet 18 april. Kungsbackaloppet kommer få en ny klass där alla motionärer är välkomna. Den heter Motionären och vänder sig till alla som är just motionärer.
Läs mer på kungsbackaloppet.se

Lygnern runt 31 maj.
Nytt för i år blir den kortare Stensjörundan som vänder sig till barnfamiljer
Läs mer på lygnernrunt.se

Kungsbacka river 27 juni.
Loppet flyttas till juni från augusti.
Läs mer på kungsbackariver.se

Via Kungsevent.se kommer man också till de nya hemsidorna.
Där finns också en länk till Volontärpoolen, där frivilliga krafter som finns tillgängliga och vill hjälpa till vid olika evenemang i Kungsbacka, kan anmäla sig.

Tävlingarnas datum är spikade. Kungsbackaloppet blir den 18 april, Lygnern runt den 31 maj på Mors dag och Kungsbacka river, som byter namn till Kungsbacka river 2.0, för att understryka att det är en omstart år 2020, den 27 juni. Kanotloppet flyttas alltså från augusti till försommaren. Dels för att vattentillgången är bättre då, dels för att det ska passa fler och för att undvika krock med Urban summer.

– Jag tänker att datumet också passar som en kul avslutning inför semestrarna, säger Linda Nilsson.

– Flera klasser är planerade, bland annat Företags- och föreningskampen som är en lagtävling om minst sex personer, för de som vill utmana varandra.

Tagit paus

Det var när hon och hennes kompisgäng fick för sig att de skulle paddla Kungsbacka river förra sommaren som hon upptäckte att tävlingen hade tagit paus.

Under den torra sommaren 2018 rådde det vattenbrist, och Hemvärnet som tidigare hållit i arrangemanget tog inte på sig att starta upp igen 2019. På hemsidan stod det ”nedlagt i väntan på ny arrangör”.

Jättesynd tyckte Linda Nilsson.

– Ja, det var en besvikelse. Vi är ett kompisgäng i Borås där jag bor som brukar gå promenader och även motionera på annat sätt och jag tyckte att Kungsbacka River hade varit perfekt för oss att göra.

Linda Nilsson växte upp på en gård i Vallda Sandö med djur och naturen inpå knutarna. Hon engagerade sig i Friluftsfrämjandet, var seglingsinstruktör i Malevik – och paddlade Kungsbacka river.

– Jag har så fina minnen från de loppen, de var folkfester, naturupplevelser och ramades in av entusiastiska vänner och släkt. Jag kände att jag ville bidra till en omstart, och ja, jag har mitt hjärta kvar här!

Erfarenheter

Entreprenören och administratören i henne väcktes. Linda Nilsson har bland annat tio års erfarenhet som chef för Abecita Konstmuseum i Borås som hon startade och drev fram till januari 2018. Hon har jobbat med projekt ihop med Borås kommun, (Staden som galleri) där privat och kommunal kultur samlades under samma tak, och kände att hon har erfarenheter som kan vara till nytta om man vill väcka liv i kanotloppet igen. Men varför nöja sig med det? Går det inte att hitta ett sammanhang?

– Jo det gör ju det, skrattar Linda.

Kungsbackaloppet och Lygnern runt var givna. 

Linda Nilsson blir ivrig.

 – Min vision är att det ska bli lite som ”Klassikern” fast i Kungsbacka. Det ska finnas klasser för alla, det är viktigt, och min vision är att det ska vara tidtagning även på Lygnern runt, mer barnaktiviteter, fler engagerade företag, upplevelser längs vägen…

– Framför allt vill jag främja folkhälsan, få ut människor i naturen och få dem att släppa tv-kontrollen. 

Hon drog i gång arbetet med portalen Kungsevent.se där man kan hitta alla tre loppen, även om hon själv lägger mest energi på Kungsbacka river.

En styrgrupp för den nya sajten bildades och i den ingår Monika Hamrin, fastighetsägare i innerstaden, Jan Johansson, JJ-Gruppen, och Suzanne Larsson på Länsförsäkringar. 

Arrangörerna för de övriga loppen har man ett samarbete med, för Lygnern runt FAIK, och för Kungsbackaloppet Centralföreningen för gymnastik- och idrottssällskapen i Göteborg samt IF Rigor. Linda Nilsson har även en nära dialog med hemvärnet som tidigare rattade Kungsbacka river. 

Första steget var att få nya uppdaterade hemsidor för alla loppen. De blev klara i dagarna. Även den nya Kungsevent.se som Linda Nilsson för närvarande arbetar ideellt med. 

– Men det är den portal som jag hoppas ska kunna generera business på sikt, då företag kan köpa sig en plats för att synliggöra sitt evenemang där.

Kungsbackaloppet kommer även i år att utgå från Kungsbacka torg, och Linda Nilsson ser framför sig en folkfest som lockar hela familjen. Som tidigare blir det en halvmara, en kvartsmara och ungdomslopp. Den stora nyheten är klassen Motionären – öppen för alla som kanske inte hårdtränat men ändå vill vara med. Den ersätter också Ruset som vände sig till funktionshindrade, som nu är välkomna till Motionären i stället.

Lygnern runt kompletteras med familjeloppet Stensjön runt.

– Jag har saknat familjedelen där, säger Linda Nilsson.

– Stensjörundan på två mil ska bli ett äventyrslopp med stationer längs vägen. Som tidigare blir det två klasser, Lygnern runt fem mil, och Lygnern runt två varv tio mil.

Kungsbacka kommun har varit tillmötesgående tycker hon, och stöttar med kringarrangemang och säkerhetsaspekten. Över huvud taget har de flesta reaktioner varit positiva.

Själv kommer inte Linda Nilsson att delta även om hon hade önskat det. 

– Min uppgift blir att se till att alla delar flyter på under själva Rivern. Jag kommer vara behjälplig under de andra loppen också.

 

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kungsbacka River ställs in

Sport Kungsbacka River 2.0 laddade för en omstart i år. Men på grund av coronapandemin tvingades de först skjuta fram ...

Förbundet tvingar dem att ställa in

Sport Snötrampen är uppskjuten på obestämd tid. Lygnern Runt flyttas även den till ett senare datum. Men tävlingen ...

Corona stoppar Kungsbackaloppet

Sport Löparfesten Kungsbackaloppet flyttas fram. Orsaken är coronautbrottet. Det minst sagt anrika Kungsbackaloppet, som avgjorts sedan 1898, är nu nästa ...
Annons