Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

NYA GRILLBESKEDET: Förbudet hävs på tisdagen

Helgens regn har gjort att flera halländska kommuner lättat på sina eldningsförbud. Efter ett extrainsatt möte på måndagen beslutade Kungsbacka att göra likadant. Men bevattningsförbudet består.

 

På måndagseftermiddagen bestämdes att eldningsförbudet kvarstår i Kungsbacka kommun, dock får man grilla på egen tomt från och med tisdag klockan nio.

– Det är det ändrade väderläget och rekommendationer från länsstyrelser och räddningstjänst som gör att vi fattar det beslutet, säger Sven-Erik Bergström som är tf säkerhetschef på Kungsbacka kommun.

 

Även Kungsbackas bevattningsförbud består. Enligt kommunens nederbördsmätare i Rossared blev hela helgens mängd totalt 25 milliliter, vilket inte är tillräckligt för att häva något förbud. Mängden regn måste hela tiden jämföras med den mängd vatten man sedan tar från Lygnern, berättar Ulrika Haij som är verksamhetschef på förvaltningen för teknik. 

– Helgens regn påverkade inte Lygnerns vattennivåer på något sätt, säger hon.

 

Norra Halland har tidigare skrivit om risken för översvämningar eftersom den torra marken kan stötta bort regnet. Någon sådan effekt har det dock inte blivit av helgens regn. Detta eftersom skurarna var korta snarare än ihållande, menar Ulrika Haij som ser glatt på veckans väderprognos.

– Det ska regna lite varje dag och det är perfekt. En jättebra prognos, säger hon.  

 

Så beslutas eldningsförbud

Det är antingen länsstyrelsen eller kommunen som kan besluta om eldningsförbud, baserat på rekommendationer från räddningstjänsten. I Halland har kommunerna fått bestämma själva, däribland Kungsbacka, medan länsstyrelsen i Västra Götaland har fattat ett beslut om förbud som täcker alla regionens kommuner.

 

Kungsbacka tillhör till skillnad från resten av Hallands kommuner räddningstjänsten i Storgöteborg, där de flesta kommunerna ligger i Västra Götaland. Därför har Kungsbacka lyssnat till vad länsstyrelsen i Västra Götaland föreslagit, men beslutet har alltid varit kommunens.  

Erik Nilsson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!