Vädret idag
Molnigt
18°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

NYA GRILLBESKEDET: Förbudet hävs på tisdagen

Helgens regn har gjort att flera halländska kommuner lättat på sina eldningsförbud. Efter ett extrainsatt möte på måndagen beslutade Kungsbacka att göra likadant. Men bevattningsförbudet består.

 

På måndagseftermiddagen bestämdes att eldningsförbudet kvarstår i Kungsbacka kommun, dock får man grilla på egen tomt från och med tisdag klockan nio.

– Det är det ändrade väderläget och rekommendationer från länsstyrelser och räddningstjänst som gör att vi fattar det beslutet, säger Sven-Erik Bergström som är tf säkerhetschef på Kungsbacka kommun.

 

Även Kungsbackas bevattningsförbud består. Enligt kommunens nederbördsmätare i Rossared blev hela helgens mängd totalt 25 milliliter, vilket inte är tillräckligt för att häva något förbud. Mängden regn måste hela tiden jämföras med den mängd vatten man sedan tar från Lygnern, berättar Ulrika Haij som är verksamhetschef på förvaltningen för teknik. 

– Helgens regn påverkade inte Lygnerns vattennivåer på något sätt, säger hon.

 

Norra Halland har tidigare skrivit om risken för översvämningar eftersom den torra marken kan stötta bort regnet. Någon sådan effekt har det dock inte blivit av helgens regn. Detta eftersom skurarna var korta snarare än ihållande, menar Ulrika Haij som ser glatt på veckans väderprognos.

– Det ska regna lite varje dag och det är perfekt. En jättebra prognos, säger hon.  

 

Så beslutas eldningsförbud

Det är antingen länsstyrelsen eller kommunen som kan besluta om eldningsförbud, baserat på rekommendationer från räddningstjänsten. I Halland har kommunerna fått bestämma själva, däribland Kungsbacka, medan länsstyrelsen i Västra Götaland har fattat ett beslut om förbud som täcker alla regionens kommuner.

 

Kungsbacka tillhör till skillnad från resten av Hallands kommuner räddningstjänsten i Storgöteborg, där de flesta kommunerna ligger i Västra Götaland. Därför har Kungsbacka lyssnat till vad länsstyrelsen i Västra Götaland föreslagit, men beslutet har alltid varit kommunens.  

Erik Nilsson

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!