Annons

Nya Björkris delas upp

De sanka ängarna vid Kungsbackaån blev för knepiga att lösa snabbt. Nu delas detaljplanen för nya Björkris upp i två delar för att man ska komma vidare.

Bostad | 14 Januari 2021 12:00

1. Hede station. 2. Ny cirkulationsplats till redan byggda Björkris 1 och östra delen av Björkris 2. 3. Ny cirkulationsplats till båda sidor av Björkris 2. 4. Ny skola. 5. Nytt äldreboende med egen cirkulationsplats.

FOTO:

Björkris 2 innebär ytterligare en enorm satsning på bostäder i den norra delen av Kungsbacka. På åkrarna norr om nuvarande Björkris och på andra sidan ner mot Kungsbackaån ska det byggas 800 bostäder, skollokaler och en idrottshall. Norr om blir det ett nytt äldreboende.

Men det är inte helt lätt att få ihop ett fungerande område. Dels går gamla Göteborgsvägen tvärs igenom, dels hotar Kungsbackaån att svämma över området om det skulle bli extremväder.

Tillstånd för vattenverksamhet

Nu har det ritats in gång och cykeltunnel, bostäderna har också placerats lite längre från genomfartsleden.

Men Kungsbackaån har man inte hunnit lösa ännu. Där behövs tillstånd för vattenverksamhet när det ska anläggas en skyddande park längs vattnet, och det kan ta tid.

Därför delar man nu upp detaljplanen i en västlig del med 600 bostäder, Björkris 2a, och en östlig med 200 bostäder, Björkris 2b.

Ny skola 2023

Arbetet går raskt vidare med den stora delen väster om Göteborgsvägen. Det är bråttom: Skolan ska stå klar 2023 och äldreboendet byggs redan. Så om inte de ska ligga utslängda på en leråker för sig själva krävs det att bostäderna kommer igång så fort som möjligt.

När vattentillstånden finns kan man sedan gå vidare med den östliga delen intill Kungsbackaån.

Tidigare i NH:

Nu väntas 800 nya bostäder 

Björkris växer med 1 000 bostäder

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...
Annons