Annons

Ny tjänst gör det lättare att gå på fisketur

Nu ska det bli lättare att åka på fisketur. En ny lättillgänglig karttjänst ska göra det enkelt att snabbt ta reda på var man får fiska, vilka fiskar man kan dra upp och var man kan köpa fiskekort.

Nyheter | 21 Juni 2020 07:00

En ny karttjänst ska göra det lättare att ta reda på var det är tillåtet att fiska och var man kan köpa fiskekort.

FOTO: Pixabay

I maj förra året lanserade Länsstyrelsen ett sökbart digitalt register över fiskevatten – fiskekartan.se. Satsningen gjorde succé. Hittills har flera än 50 000 fiskare använt sig av registret.

Enklare hitta rätt

Nu tar länsstyrelsen ytterligare ett steg, och kopplar samman registret med en karttjänst. Det väntas öka antalet användare ännu mer.

Fiskekartan.se listar samtliga svenska fiskevårdsområden och är enkel att söka i. Genom att trycka på ett kartområde man vill fiska i, får man som användare all möjlig information som hör fisket till – om allt från vilka fiskarter som finns och om det finns båtramp, till om det finns fiskekortsförsäljning online.

Uppdateras direkt

Informationen i fiskekartan.se uppdateras så fort ansvariga för ett fiskevårdsområde lägger in nya uppgifter i systemet. För användaren syns därför alla uppdateringar direkt.

Fiske är populärt. Enligt Havs- och vattenmyndigheten fiskar varje år mellan 1,3 och 1,6 miljoner svenskar i åldrarna 16-80 år. Så här i Coronatider, då många semestrar på hemmaplan, väntas intresset för fiske öka ytterligare.

Stor hjälp för ovana

För dem som inte brukar fiska så ofta, eller som kanske till och med passar på att fiska för första gången i sommar, väntas fiskekartan.se bli till stor hjälp vid valet av fiskevatten.

Utöver de fiskevattens om listats i fiskekartan.se finns även ett antal andra fiskevatten, som upplåts av föreningar och privata fiskerättsägare. Den som vill fiska där måste ha särskilt tillstånd från fiskerättsägaren.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...

Kampanj ska få oss att spara vatten

Politik Vatten är vår viktigaste naturresurs. Det slår Hallandskommunerna fast. Nu inleder de ett samarbete som ska få oss ...

Ny strategi ska stärka fisket

Miljö och natur Vart ska det svenska fisket och vattenbruket ta vägen? Den frågan har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, tillsammans med ...
Annons