Norra Halland kunde i höstas berätta att Kungsbacka ordningsstadga fått underkänt på flera punkter i domstol. Det handlade om koppeltvång, fyrverkeriregler och alkoholanvändning på offentliga platser. Även ett försök till tiggeriförbud, eller som det kallas, passiv pengainsamling, underkändes.

Kungsbacka hade i korthet varit för diffus när det gäller hur stora områden bestämmelserna skulle gälla, och formulerat alkoholförbudet så luddigt att man inte ens fick ta en lättöl i parken.

Nu har punkterna stramats upp för att klara kritiken. På tisdag ska den korrigerade ordningsstadgan upp i kommunstyrelsen, för att därefter klubbas i fullmäktige och kunna börja gälla i april.

Det mesta är helt okontroversiellt. Men inte tiggeriförbudet. Den här gången har dessutom Moderaterna varit rakare i formuleringen:

”Passiv insamling av pengar (tiggeri) får ej ske på område som framgår av bilaga 5.”

I bilaga 5 listas de större handelsplatserna i Kungsbacka. Genom att vara tydligare med var förbudet gäller, och att det handlar om platser där invånare kan bli störda, hoppas man att det ska klara lagkravet. Tidigare har Vellinge kommun fått igenom en liknande paragraf.

Men både vänsteroppositionen och allianskamraterna Centerpartiet och Liberalerna är starkt emot. Man menar att tiggeriet är ett väldigt litet problem i Kungsbacka, och att det inte är rätt väg att förbjuda fattigdom.

Så Moderaterna får nu förlita sig på Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att få igenom förbudet. På tisdag avgörs frågan i kommunstyrelsen, där tiggeriförbudsanhängarna har majoritet. Det ska sedan visserligen vidare till fullmäktige, men det är mycket sällan som partilinjerna inte följs där.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.