Nya tag. Turerna kring bryggorna i Gottskärs hamn har varit många. Nu tar kommunen nya tag för att få ha dem kvar. Foto: Arkivbild Norra Halland

 

Efter flera turer i domstol förs ännu en kamp för att rädda bryggorna i Gottskär.

– Vi vill få dem förklarade lagliga, säger Anders Lund, samhällsplanerare på kommunen.

 

En byråkratisk kapplöpning – så har Norra Halland tidigare beskrivit den kamp om bryggorna i Gottskärs hamn som efter flera vändor ännu inte är löst. Efter att länsstyrelsen krävt att kommunen söker tillstånd för bryggorna, har efter protester från kommunen även Mark- och miljödomstolen begärt att de kommunägda bryggorna lagligförklaras eller får vattendom. Kommunen överklagade då till Mark- och miljööverdomstolen, som dock beslutat att inte pröva ärendet vidare.

– Vi fick inte prövningstillstånd i den instansen, vilket låser fast det beslut som tagits av Mark- och miljödomstolen, säger Anders Lund på samhällsbyggnad.

 

Han förklarar att kommunen nu har ett år på sig att komma in med en ny ansökan om lagligförklaring hos Mark- och miljödomstolen.

– Men vi har redan satt fart och jobbar i detta nu med ett underlag. Vi hade en vattenkonsult ute vid Gottskär så sent som förra veckan för att ta mätningar, berättar Anders Lund.

Parallellt med bakslaget från domstolen ligger även med i bilden att det finns ett problem med nuvarande detaljplan.

– Den medger inte bryggorna. Så där måste vi också arbeta fram en ny plan, säger Anders Lund.

Om detta nu inte går i lås, blir då resultatet att bryggorna måste tas bort?   

– Ja det skulle kunna bli följden, men det är inte vår avsikt och inget vi räknar med. Vi vill få bryggorna lagligförklarade, säger Anders Lund.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.