Annons

Ny lokal med ekoxar hittad i Idala

Upp till drygt åtta centimeter lång och med långa horn att stångas med.
Skalbaggen ekoxen är lika imponerande som den är sällsynt.
Men nu har en tredje lokal i Halland just hittats – precis som de tidigare i Kungsbacka.

Nyheter | 09 Juli 2020 07:02

Härom veckan såg grannarna Karin Curtsson och Sandra Kosk i Idala båda ett par stora skalbaggar vid sina hus. En koll med länsstyrelsen visade att det var ekoxar och att man på så vis kunde konstatera en tredje lokal med den stora skalbaggen i Halland. Också Jonas Kosk har lyckats se en, men grabbarna Liam och Colin Kosk får leta vidare.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Ekoxen är klassad som skyddsvärd art i hela EU och omfattas av EU:s habitatdirektiv inom Natura 2000. För att man ska kunna hålla koll på hur det går för arten, inventerar och rapporterar därför Sverige och andra EU-länder vart sjätte år in hur många exemplar av arterna eller lokaler där de lever som man känner till.

Ekoxen känns bland annat igen på hanens kraftiga horn.

I år är ett sådant år, så för Mikael Larsson naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland blev det därför jackpott när Karin Curtsson la ut en bild på en skalbagge i Facebook-gruppen Gällinge-Idala-Förlanda och frågade om det var en ekoxe hon hade lyckats fånga på bild.

– Jag fick kontakt med Mikael som sedan var här i flera timmar och letade efter ekoxar. Precis när han skulle åka dök det till sist upp en hanne som svärmade, säger Karin Curtsson.

Sedan dess har det blivit ytterligare ett möte med ekoxe för Karin. Ett rätt våldsamt sådant, i alla fall för skalbaggen.

– Det lät som en helikopter, sedan flög den rakt in i fönsterrutan på verandan! Efter det låg den kvar rätt länge, så jag kunde gå och hämta tumstocken och mäta den, som länsstyrelsen vill, berättar Karin Curtsson.

Andra sidan dungen

Hon bor vid sidan av en ekdunge. På andra sidan dungen bor Sandra och Jonas Kosk på Rampegården med barn och katter. Där flög det också förbi en ekoxe en kväll.

– Jag kan inte så mycket om skalbaggar, men jag visste att det var en ekoxe. Däremot visste jag inte att den var så ovanlig innan jag läste om Karins ekoxe i Facebook-tråden, säger Sandra.

Redan samma kväll fick hon en ny chans att titta närmare på djuret, när en ekoxe landade i kvällssolen på hennes altan.

– Där satt den sedan kvar i flera timmar. Vi hittade också en bland gräsklippet i en skottkärra. Jag har aldrig haft något intresse för skalbaggar tidigare, men att ha den så nära inpå skapar ju ett, säger Sandra Kosk.

Minst två

Exakt hur många ekoxar som finns i ekområdet mellan de två husen är svårt att veta, men minst två i alla fall, eftersom man har sett både hane och hona.

Mikael Larsson på länsstyrelsen låter uppspelt när han berättar om besöket i Idala.

– Tidigare har vi bara känt till två lokaler med ekoxar i Halland! De andra ligger norr om Lygnern, i två trädgårdar.

Det ligger bara en ekdunge mellan husen där Karin Kurtsson och Sandra Kosk bor. Troligen är det därför samma ekoxar som de har sett.

Förutom vissa delar av Blekinge, Kalmar och Östergötland är ekoxen väldigt sällsynt i Sverige. Men det finns exemplar upp till Uppland. Just nu driver länsstyrelserna i Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västra Götaland, Värmland, Örebro och Östergötland gemensamt projektet ekoxeuppropet, där man frågar efter allmänhetens hjälp att kartlägga förekomsten. Vid det förra uppropet 2013 fick man in 1 760 rapporter om sammanlagt 2 527 ekoxar. Den gången kom det däremot inga rapporter alls från Jönköpings och Kronobergs län, så man drog slutsatsen att ekoxens utbrednings- och kärnområde krympt och koncentrerat sig mot kusterna.

– Intresset för att rapportera in är annars stort. Jag tror att det hör samman med en allmänt ökad medvetenhet om till exempel vilda bin och insekter, säger Mikael Larsson.

En minskning av till exempel ekoxar rubbar balansen i ekosystemet.

– Det skulle innebära att det till exempel blir fler granbarkborrar som äter upp skogen.

Ekoxekomposter

Förutom att samla uppgifter om antalet ekoxar, tipsar därför länsstyrelserna också om olika sätt att ge bättre livsförutsättningar till de stora skalbaggarna. Det handlar till exempel om att behålla öppna, solbelysta områden med gamla ekar och att spara grov, död ekved både på och under markytan.

Mikael Larsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

– Man kan också bygga egna ekoxekomposter. Då gräver man ner en ekstock till hälften i marken och täcker sedan med ekflis och sand, säger Mikael Larsson.

Läs också:

Lång väntan på att bli stor

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Delar ut jod till skydd mot strålning

Vård Bor du inom en 15-kilometersradie från kärnkraftverket Ringhals? Då får du snart ett paket med tabletter på ...

Dags för vårvandring i Varlaskogen

Miljö och natur Varlaskogens vänner arrangerar återigen en vårvandring i Varlaskogen. Den som vill har möjlighet att följa med ...
Annons