Annons

Ny cykelväg kräver brobyte

I höst börjar bygget av en gång- och cykelväg längs Östra Särövägen. Då krävs också en ny bro över Stockaån.

Trafik | 11 Juni 2021 07:00

Det krävs en ny bro över Stockaån när det byggs cykelbana längs väg 956 i höst.

FOTO: Kristian Alm

Stockaån

Stockaån är 11 kilometer lång och rinner främst genom jordbruksmark. Biflöden är Stombäcken och Sandbäcken och ån mynnar ut i Stallviken.

Vattendraget är starkt påverkat av jordbruksrensningar och även avloppsvatten från Vallda. Ån kalkas för bibehållen vattenkvalitet och målet är att nå god ekologisk status till 2027.

Trafikverket kommer tillsammans med Kungsbacka kommun att bygga en gång- och cykelväg längs väg 956 mellan Kyrkoby Dalavägen och Säröleden.

Den cirka 2 400 meter långa gång- och cykelvägen ska öka trafiksäkerheten och tillgängligheten för oskyddade trafikanter.

I samband med bygget krävs att Prästbron över Stockaån byggs om. Den bro som finns i dag är för smal för att kunna inrymma två filer och en cykelväg.

– Projektet i sin helhet är tänkt att gå i produktion till hösten och kommer vara cirka tio månader. Exakt när bron byggs beslutas när vi fått eventuella tidsrestriktioner för arbete i vatten av länsstyrelsen, säger Katarina Runeberg, projektledare på Trafikverket.

Den bro som finns idag byggdes 1933. När nya bron byggs krävs det försiktighetsåtgärder för att inte skada Stockaån, framför allt tillflödet Sandbäcken som är en viktig barnkammare för havsöringen. Upp till 20 öringar har observerats i samband med lektiden, någon så stor som fyra kilo.

För att kunna genomföra arbeten med bron i torrhet kommer en tillfällig åfåra att skapas. Broarbetet beräknas ta tre månader.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Mopedist bar kniv – blev polisanmäld

Trafik Polis som i morse stoppade en mopedist gjorde en något överraskande upptäckt. Mannen visade sig vara knivbeväpnad....

Pojkar rånades i centrum – polisen söker vittnen

Blåljus Var du en av dem som igår eftermiddag vid 16.25 passerade bron över Kungsbackaån, bakom Lindälvshallen? I så ...

Bron öppen igen

Trafik Så är då bron över Myra kanal intill Gåsevadholm öppen igen. Efter en orimligt lång reparationstid öppnades den ...
Annons