Annons

Nu tas fluffet på allvar

Hållbarhet – fluffigt och ogripbart? Så upplevdes det kanske förr. Men hållbarhetsspecialist Patrick Migas menar att det skett en omsvängning.

– Nu tas frågorna tas på allvar.

Politik | 14 Oktober 2020 19:00

Här blir ett viktigt stråk in till innerstaden.

FOTO:

Fakta Agenda 2030

2015 antog FN det som kallas Agenda 2030 med 17 mål för att skapa en hållbar värld. Det handlar både om miljö, hälsa och välstånd, och tanken är att de olika målen är tätt beroende av varandra.

Kungsbacka jobbar sedan två år med hållbarhetsbokslut. Det är en systematisk genomgång av olika verksamheter och deras påverkan och ska ge ett underlag för politikerna att se hur kommunen ligger till i olika frågor.

Nyligen kunde Norra Halland berätta att Kungsbacka toppar arbetet med att skapa ett hållbart samhälle. I alla fall om man får tro den rankning som tidningen Dagens samhälle har gjort.

Kommunledningen kallade stolt till presskonferens, även om placeringen till stor del beror på det fördelaktiga läget som rik förortskommun. Hälsa, utbildning, bostäder och låg brottslighet följer naturligt med god ekonomi.

Men även från ett bra läge går det ju att bli bättre. Patrick Migas jobbar sedan två och ett halvt år som en av två hållbarhetsspecialister. (Sven-Erik Bergström heter kollegan).

– Det är jag som håller på med det ”fluffiga”, skojar han.

Mötte motstånd

Han medger att utrycket är ett sätt att avväpna kritiker, och att han i början mötte en del motstånd.

– Ärligt talat tyckte jag det var svårt att få gehör. Kanske var vi inte tillräckligt bra på att förklara. Men jag tycker det skett en tydlig omsvängning. Numera känner jag stöd från kommunledningen och det finns ett stort intresse för frågorna.

Vad gör då en hållbarhetsspecialist? Jo, tre saker enligt Migas.

– Utbildning av politiker och tjänstemän för att höja kunskapsnivån.

– Underlätta för den uppsjö av ”hjältar” som finns organisationen så att det blir verkstad av deras idéer. Det kan handla om att hjälpa dem komma vidare, koppla ihop dem med andra eller helt enkelt peppa. Allra roligast är det om vi kan hitta externa partners som driver samma frågor.

– Och slutligen finnas jag med i den fysiska planeringen av den framtida kommunen. Just nu har den nya översiktsplanen varit ute på remiss – där är jag med hela vägen. Men också i princip varje detaljplan med kvartersmark där människor ska röra sig.

 

OK – men fortfarande känns det lite ”fluffigt. Ge exempel!

– Ta detaljplanen för Kungsmässan till exempel. Där fanns det från början inte med något fungerande gång- och cykelstråk. Vi vill ju att man ska röra sig från Kungsmässan genom nya kvarteret Valand och in till innerstaden på ett naturligt sätt. Och bra belysning, träd och busshållplatser på rätt ställe skapar trygghet.

– Eller ta Kolla parkstad. Där menar jag att man inte tänkt tillräckligt mycket på hur stadsdelen ska kopplas ihop med innerstaden och resecentrum. ”Där ska ju bara bo barnfamiljer och äldre” fick jag höra, de ska inte röra sig så mycket genom stan. Men barn växer ju upp! Jag ser en risk för att stråket bakom Aranäsgymnasiet tas över av de tuffa grabbarna. Och det finns ingen färdig cykelled längs Inlagsleden. Vi behöver bygga ihop stadsdelarna.

– Samma sak riskerar att ske med Björkrisområdet. Hur ska en tonåring ta sig in till centrum på ett tryggt sätt? Cykelleden längs med ån skulle kunna byggas ut hela vägen, och det behövs verksamheter i området som är öppna kvällstid.

Patrick Migas medger att många mål hamnar i konflikt med varandra. Staden ska växa, samtidigt bör inte jordbruksmark användas. Staden ska förtätas, samtidigt ogillar många höghus. Och hur ser han på den eviga diskussionen om en bilfri innerstad?

– Oh, nu får jag hålla tungan rätt i mun. Låt mig säga så här: jag tror att det på sikt ska skapas en triangel mellan järnvägen och de nya parkeringshusen i Valand och Inlag där biltrafiken blir mindre och mindre.

Fakta

Namn: Patrick Migas

Jobb: Hållbarhetsspecialist på kommunen.

Bor: Kullavik

Bakgrund: dansare, koreograf och fotbollsspelare. ”Jag tränar Kullaviks IF och är deltidstjänstledig för att utbilda ungdomsspelare för Fotbollförbundet”.

Styrka: Mycket stort kontaktnät

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nobben för Långabron

Bostad Det blir inget ekonomiskt bidrag till en nybyggnad av Långabron i Särö. Det är kommunledningens ståndpunkt. – Vi ...

Döms för att ha kränkt boende

Blåljus En anställd på ett LSS-boende i Kungsbacka döms för att ha en kränkt en av de ...

Forsbergavtal har överklagats

Politik Hans Forsbergs fallskärm har nu överklagats till förvaltningsrätten. En invånare anser att kommunstyrelsen var jävig. ...
Annons