Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Nu bränns ljunghedarna i kommunen

Hett yrke. Naturvårdskonsult Kill Persson ansvarade för att bränningarna på Sandöknapp utfördes på ett korrekt och säkert sätt. 

 

 

Det gick bokstavligen hett till vid naturreservatet Vallda Sandö när ljung brändes i syfte att föryngra och förnya.

– Det blir bättre bete och gynnar blomrikedomen, säger Diana Miscevic från Västkuststiftelsen.

 

De arbetade i motvind – men det var helt enligt planen.

– Vi tänder längst bort och jobbar mot vinden, skapar brandgator och jobbar med vatten. Sedan bränner vi lite i taget. Räddningstjänsten är informerad, men det är lika mycket ifall folk ser att det ryker och ringer in för att anmäla, säger naturvårdskonsulten Kill Persson.

 

En bit bort nere vid stranden står en vattenpump och ser till att det är tryck i slangarna. Elden får snabbt bra fart i den torra ljungen, men hålls hela tiden under kontroll av Kill Persson som tillsammans med en besättning på sex-sju personer övervakar det hela. 

 

Daniel Andreasson var en i teamet av ljungbrännare. 

 

För skötseln av reservatet i Vallda Sandö svarar Västkuststiftelsen. En av personerna på plats berättar att det är närmare tio år sedan ljungen vid Sandöknapp eldades senast. På den tiden har den hunnit växa sig kraftig, och nu ska den föryngras.

– När ljungen blir gammal blir den väldigt vedartad, vilket gör den sämre som bete. Den växer sig även hög och skapar skugga, vilket gör att det börjar växa mossa under som hindrar vissa blommor och växter, förklarar biologen Diana Miscevic.

 

Hon berättar att när den höga ljungen blir riktigt gammal, så glesnar den och dör, vilket lämnar plats för enbuskar och annan sly. Får detta fortsätta så kommer ljungheden att växa igen och till slut bli skog.

Men det finns fler aspekter.

 

– Det finns en speciell rödlistad fjäril, mottmätare, som det finns ganska gott om här. Men den, samt exempelvis sandödlan trivs i gammal ljung, så därför bränner vi  i mosaik, vilket innebär att vi även sparar en del gammal ljung, säger Diana Miscevic.

 

När ljungen blir gammal blir den högväxt och vedartad, berättar Diana Miscevic från Västkuststiftelsen.

 

Finns det inte risk att exempelvis fågellivet hamnar i farozonen när ljungen brinner? 

 

Kill Persson svarar:

– Det är ju en vanlig reaktion, och viktig att vi lyssnar till. Men dels är det så tidigt på året så om vi skulle förstöra ett bo, så hinner fåglarna börja om. Det tar inte lång tid. Sen ejdern kan vara lite svår, den gömmer sig gärna. Det viktiga är dock att detta gynnar hela den biologiska mångfalden, även fågellivet, då vi får fart på blommor och därmed även ett rikare insektsliv, säger han.

 

Några andra områden som ska brännas i år är Hälelsö, Malön, och Sandsjöbacka. Det sistnämnda har dock fått ställas in på grund av bristande resurser.

– Det är ett ganska kostsamt projekt, och i år har vi ju fått väldigt mycket mindre pengar än vanligt, så vi har inte råd att bränna i Sandsjöbacka i år, säger Diana Miscevic.

 

 

Daniel Blomqvist
Reporter daniel.blomqvist@norrahalland.se 0300-521363

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!