Annons

Nostalgi och historia i julduken

Hembygdsmuseets utställning av juldukar, är en mönsterkavalkad som berättar en historia. Formgivare, tryck och tidstypiska detaljer väcker nostalgiska minnen.

Konst | 07 December 2019 09:30

Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening känner igen sin barndoms jular.

FOTO: Josefine Julén

 

Hur har färger och motiv för julen förändrats genom åren och finns det ett värde i ärvda dukar? Det och lite till ger utställningen Tryckt till jul, svar på.

Utställningen är skapad av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark, i samarbete med Textilmuseet i Borås, Västarvet och Östergötlands museum.  Den har varit utställd på flera ställen i landet och har nu hamnat i Kungsbacka genom Britta Nyström, utvecklare konst, publik och pedagogik.

Grönt är skönt

Tre olika delar

Valet av lokal föll på hembygdsmuseet.

– Det kräver stora ytor och det blir en fin bakgrund till julmarknaden. Utställningen består av tre olika delar. Formgivare, tryckta textilier och tidstypiskt, säger Ingegerd Moberg, Nordhallands hembygdsförening.

Kulturhistorikerna har spårat signaturer och tryck på juldukar och julbonader i flera år – många av dem är skapade av framgångsrika formgivare.

– De har utfört ett riktigt detektivarbete. Nu börjar det bli samlarvärde, ett antikt värde i mycket av det som rensas ut och hamnar på loppis. Det har varit något tidstypiskt när man bildar bo, från broderade tomtedukar till moderna tryck och stiliserade julmönster, säger Britta Nyström.

Julduk från 60-talet.

De första juldukarna kom på 1920-talet. På 1950-talet blir färgerna och formerna djärvare och textilkonstnärer och formgivare anlitas i en högre utsträckning. Utställningen fokuserar främst på 50- och 60-tal och visar också upp tidstypiskt porslin, men fler årtionden finns representerade.

Igenkänningsfaktor

– Jag tror att många kommer känna igen sig i de olika årtiondena. Hur man dekorerar kring jul är väldigt individuellt men också väldigt traditionsbundet. En särskild duk kanske låg exakt samma ställe år efter år, säger Berit Hall, från Nordhallands hembygdsförening.

 

Berit Hall från Nordhallands hembygdsförening arrangerar dukningen i montrarna.

– Ja, och som tradition använde man en duk tills den var söndersliten, ofta den som låg över matbordet, medan duken som till exempel låg på en sekretär inte utsätts för något slitage alls, säger Ingegerd Moberg.

Färgerna och motiven skiljer sig år genom årtiondena. Vi ser Staffan Stalledräng och hans hästar, lucior, tomtar, men också katter och nallebjörnar.

– Lite bryter av i brunt och blått men det är det röda som dominerar, säger Berit Hall.

Utställningen pågår fram till den 13 januari.

Mönstret i juldukarna skvallrar om årtalen.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sam förverkligade sin dröm i Sverige

Familj För nio år sedan packade Sam Elmore och familjen sina väskor i USA och flyttade till Tostared. Nå...

Kvinna dömd för penningtvätt och misshandel

Blåljus En 45-årig kvinna har dömts för att ha hotat och misshandlat sin son, samt fyra fall av ...

Dömd rånare begärs häktad på nytt

Blåljus En 20-årig man som flera gånger dömts för rån, har nu begärts häktad ...
Annons