10 Maj 2019 09:41 | Ingrid Höglind

Vi människor värderas olika här i samhället. Inte bara på grund av ras, hudfärg, härkomst, fattigdom eller rikedom. Det är också påtaglig skillnad på hur omgivningen ser på dag- respektive nattmänniskor. Jag tillhör den sistnämnda gruppen. Som en mörkrets kvinna får jag gång på gång bevis på att ses som lite suspekt, medan dagmänniskor möts med respekt.

 

Jag tycker inte om att vakna och dra igång i arla morgonstund. Människor, som dag efter dag beger sig upp i ottan för att träna eller till jobbet bara för att kunna gå hem tidigt, förstår jag mig helt enkelt inte på. Sova tills jag vaknar av mig själv är min melodi. Den kan jag numera oftast tillämpa, eftersom jag dels har eget företag med möjlighet att bestämma mina arbetstider, dels är senior med helt fri tid. Det är en riktigt bra tillvaro. För mig. Den innebär visserligen många sena kvällar och nattarbete, men det är bara bra, eftersom jag under den tiden av dygnet är mest kreativ och effektiv. Arbetsgivare borde egentligen inse att sådana som jag inte bör ha tidiga arbetstider. Det måste vara rent oekonomiskt att anställa oss för tid, då vi inte presterar som bäst.

 

Fast just nu har jag ändå tagit på mig ett litet kommunuppdrag, som innebär att jag mestadels ska vara fit for fight på jobbet klockan 8 på morgonen. Jag är röstmottagare i EU-valet. Det är jag för att jag har stor aktning för politiker, som väljer att satsa sina liv för att enligt sin uppfattning göra livet så bra som möjligt för oss alla. Jag litar på deras ärliga avsikter. Oavsett vilken nivå de jobbar på, så är de min förlängda arm. Det är bekvämt att bara rösta och överlåta besluten åt andra. Och eftersom jag valt att inte själv engagera mig i partipolitik, tycker jag inte det är mer än rätt att jag hjälper till i administrationen runt valet.

 

Som väl är innebär det här arbetet inte att jag ska hitta på eller komma med nytt, jag har ett strikt regelverk att gå efter. Det jag främst ska hålla koll på är legitimationer, valhemlighet och att det bara ligger en valsedel i varje kuvert. Det hoppas jag att jag klarar även i tidig timma. Jag håller mest till i stadshuset. Kom gärna in med din förtidsröst, så kan du samtidigt se hur det går för mig.

 

Själv är jag i alla fall mäkta stolt över det här jobbet. Det är ett viktigt för demokratin, där vi alla är lika med en röst var. Jag vet också att mitt jag i varje fall kommer väl till pass på själva valnatten, när rösterna ska räknas. Då är det bra med pigga och alerta nattmänniskor. Efter det hoppas jag att ses som jämlike med de personer jag vid min hemgång möter på väg till sina urtidiga morgonjobb.