NATIVE 2022-06-08 KL. 10:00

Var man kan köpa hållbart mode

Hållbarhet är något som allt fler av oss börjar bli mer medvetna om. Det är något som är enkelt att lägga märke till exempelvis genom papperssugrör, återvinning och mindre plastförpackningar överlag.

Var man kan köpa hållbart mode

Något som många inte tänker på, är dock att andra saker också kan vara hållbart tillverkade, såsom mode. Men att hitta snygga sommarklänningar som dessutom är hållbara kan vara riktigt klurigt. Här går vi därför igenom vart man kan köpa hållbart mode och varför det är något som alla borde börja med.

Vad är hållbart mode?
Hållbart mode avser i huvudsak plagg och accessoarer som produceras och/eller införskaffas på ett ekologiskt och socialt ansvarsfullt sätt. Du kan lära dig mer om vad hållbart mode innebär i denna studie.

Anledningen till att ordet "införskaffas" finns i denna hållbara modedefinition är att termen inte ska begränsas till att tillverka eller köpa nya saker. Även om marknadsföringskampanjer för hållbarhet har fått oss att tro att vi kan köpa oss till hållbarhet, är det inte så enkelt.

Vi kan säkert välja att handla på ett mer hållbart sätt, men att engagera oss i hållbart mode kräver inte att man köper något nytt. Att bära det du har, handla begagnat och byta/låna av vänner är andra sätt att engagera sig i den hållbara moderörelsen som inte kräver produktion eller inköp av något nytt.

Var man hittar hållbart mode
I takt med att allt fler tillverkare och återförsäljare av klädesplagg går med i rörelsen som är hållbart mode så blir det enklare och enklare. Vissa tillverkare och återförsäljare har börjat introducera kollektioner där en viss procent av materialen är återvunna.

Den exakta mängden återvunnet material skiljer sig beroende på materialet. Plagg som innehåller bomull innehåller sällan mer än 20% återvunnet material, detta då kvaliteten påverkas negativt. Andra material kan ofta använda upp emot 50% återvunnet material innan det påverkar kvaliteten.

Trots att hela butiken inte är hållbar, så finns det alltså kollektioner hos de flesta stora återförsäljarna där klädesplaggen är tillverkade med hållbarhet i åtanke. Om du vill hitta butiker där hela sortiment är hållbart tillverkade så behöver du dessvärre vända dig till mindre lokala klädbutiker eller sidor på nätet.

Hållbart sommarmode – snyggt & miljövänligt
Nu när den svenska sommaren är på gång så kommer många av oss att shoppa nya kläder. Det är helt naturligt att vilja skaffa nya plagg att ha på sig när vi spenderar mer tid utomhus med familj och vänner. Detta är därför den perfekta möjligheten att börja använda dig av hållbart mode. Ett stort utbud av tröjor, kjolar och klänningar är tillverkade av återvunna material och är därför tillverkade på ett otroligt hållbart sätt.

Trots att det kan vara utmanande för klädtillverkare att använda sig av mer hållbara metoder så är det något som många gladeligen försöker sig på. Denna artikel från Aftonbladet kikar närmare på utmaningarna och hur gamla metoder kan vara hjälpsamma inom detta.

Trots att det kan vara klurigt att hitta hållbart mode som passar bra och har hög kvalitet så är det otroligt belönande när man lyckas. Försök därför att se till att dina nya plagg i sommar är hållbart tillverkade för att stödja hållbarhet och må bra själv.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.