NATIVE 2022-05-20 KL. 14:00

Stora kunskapskrav vid estetiska behandlingar

Estetiska behandlingar har länge funnits på marknaden och varit något som Hollywood-eliten frekvent använt sig av. Idag finns mängder av salonger som utför behandlingar för att såväl föryngra som att släta ut och ge kundernas hy en bättre lyster. Men det är inte alltid som behandlingarna varit lyckade och idag ställs stora krav på kunskap hos dem som utför behandlingarna.

Stora kunskapskrav vid estetiska behandlingar
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

Många behandlingar kan utföras i hemmet
Även om alla inte går till salonger för att få en estetiskt förbättrande behandling, är det många som utför dessa själva i hemmet. Idag är det möjligt att göra allt från tandblekning hemma, till att använda sig av diverse rollers med kirurgiska nålar och serum för att förbättra såväl hela ens utseende som hyns tillstånd.

Flertalet av behandlingarna som utförs hemma är oftast ofarliga, om de görs på rätt sätt. Vid exempelvis tandblekning gäller det att ha koll på hur behandlingen ska utföras för att vara säker på att produkterna som används håller en bra kvalitet och följer de föreskrifter som idag finns gällande olika innehållsämnena. Dessutom kan det vara en fördel att veta om eventuella biverkningar och vikten av god munhygien efter en genomförd behandling.

Hemmaprodukter – ofarliga men bör användas på rätt sätt
Serum, krämer och oljor är idag frekvent förekommande produkter hos såväl apotek som kosmetikbutiker och även de flesta är helt ofarliga att användas av gemene man. Men det gäller dock att ändå hålla koll på vad som passar ens egna hy bäst. Exempelvis har det blivit omåttligt populärt att använda sig av syror i hudvårdsrutiner för att antingen strama åt, minska uppkomsten av rynkor, ge lyster och återfukta.

Även om användandet av syror i mindre mängder inte är skadliga, kan de ge upphov till solskador om de används i samband med solning. Detta eftersom syrorna har en mindre frätande effekt på det yttre hudlagret.

Detta gäller för verksamheter som bedriver kirurgiska ingrepp och injektioner
I juli förra året introducerades en ny lag beträffande estetiska behandlingar, och där främst kirurgiska ingrepp och injektioner. Målet med den nya lagen är att stärka skyddet för kunderna och innefattar regler om att endast legitimerade läkare eller tandläkare får utföra ingrepp som är av kirurgisk natur. Därtill ska dessa personer även inne ha ett bevis om så kallad specialistkompetens inom det kirurgiska området.

Även för injektioner krävs det att den som utför behandlingen är legitimerad läkare eller tandläkare. Men även legitimerade sjuksköterskor inkluderas i den nya lagen. Enligt information från Socialstyrelsen är inga delegeringar tillåtna vilket innebär att det endast är dessa tre yrkesgrupper som får utföra de ovan nämnda behandlingarna.

Det finns dock undantag i lagen för injektionsbehandlingar som inte kräver de legitimerade yrkesgrupperna, och är enligt följande:

• injektioner med ämnen som inte är läkemedel och injiceras i huden utan nålar

• injektioner med ämnen som inte är läkemedel, fillers eller blod, och som endast ytligt injiceras i huden, samt

• tatueringar

Samtliga verksamheter som genomför kirurgiska ingrepp och injektioner omfattas av patientskadelagen, patientsäkerhetslagen och patientdatalagen tillsammans med Socialstyrelsens regler och delar i hälso- och sjukvårdslagen. Något som innebär en större reglering och trygghet för kunder och patienter som önskar genomgå behandlingarna.

Därutöver har personer som tänkt genomgå ett kirurgiskt ingrepp rätt till en betänketid om ett minimum på sju dagar och får först efter att tiden löpt ut ge sitt medgivande att ingreppet utförs. Liknande regler gäller även för injektioner, men betänketiden är då sänkt till minst två dagar. Däremot gäller även regeln kring medgivande även här – det vill säga, först efter att betänketiden passerat.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.