NATIVE 2022-05-20 KL. 14:00

Stora kunskapskrav vid estetiska behandlingar

Estetiska behandlingar har länge funnits på marknaden och varit något som Hollywood-eliten frekvent använt sig av. Idag finns mängder av salonger som utför behandlingar för att såväl föryngra som att släta ut och ge kundernas hy en bättre lyster. Men det är inte alltid som behandlingarna varit lyckade och idag ställs stora krav på kunskap hos dem som utför behandlingarna.

Stora kunskapskrav vid estetiska behandlingar
Foto: Unsplash

Många behandlingar kan utföras i hemmet
Även om alla inte går till salonger för att få en estetiskt förbättrande behandling, är det många som utför dessa själva i hemmet. Idag är det möjligt att göra allt från tandblekning hemma, till att använda sig av diverse rollers med kirurgiska nålar och serum för att förbättra såväl hela ens utseende som hyns tillstånd.

Flertalet av behandlingarna som utförs hemma är oftast ofarliga, om de görs på rätt sätt. Vid exempelvis tandblekning gäller det att ha koll på hur behandlingen ska utföras för att vara säker på att produkterna som används håller en bra kvalitet och följer de föreskrifter som idag finns gällande olika innehållsämnena. Dessutom kan det vara en fördel att veta om eventuella biverkningar och vikten av god munhygien efter en genomförd behandling.

Hemmaprodukter – ofarliga men bör användas på rätt sätt
Serum, krämer och oljor är idag frekvent förekommande produkter hos såväl apotek som kosmetikbutiker och även de flesta är helt ofarliga att användas av gemene man. Men det gäller dock att ändå hålla koll på vad som passar ens egna hy bäst. Exempelvis har det blivit omåttligt populärt att använda sig av syror i hudvårdsrutiner för att antingen strama åt, minska uppkomsten av rynkor, ge lyster och återfukta.

Även om användandet av syror i mindre mängder inte är skadliga, kan de ge upphov till solskador om de används i samband med solning. Detta eftersom syrorna har en mindre frätande effekt på det yttre hudlagret.

Detta gäller för verksamheter som bedriver kirurgiska ingrepp och injektioner
I juli förra året introducerades en ny lag beträffande estetiska behandlingar, och där främst kirurgiska ingrepp och injektioner. Målet med den nya lagen är att stärka skyddet för kunderna och innefattar regler om att endast legitimerade läkare eller tandläkare får utföra ingrepp som är av kirurgisk natur. Därtill ska dessa personer även inne ha ett bevis om så kallad specialistkompetens inom det kirurgiska området.

Även för injektioner krävs det att den som utför behandlingen är legitimerad läkare eller tandläkare. Men även legitimerade sjuksköterskor inkluderas i den nya lagen. Enligt information från Socialstyrelsen är inga delegeringar tillåtna vilket innebär att det endast är dessa tre yrkesgrupper som får utföra de ovan nämnda behandlingarna.

Det finns dock undantag i lagen för injektionsbehandlingar som inte kräver de legitimerade yrkesgrupperna, och är enligt följande:

• injektioner med ämnen som inte är läkemedel och injiceras i huden utan nålar

• injektioner med ämnen som inte är läkemedel, fillers eller blod, och som endast ytligt injiceras i huden, samt

• tatueringar

Samtliga verksamheter som genomför kirurgiska ingrepp och injektioner omfattas av patientskadelagen, patientsäkerhetslagen och patientdatalagen tillsammans med Socialstyrelsens regler och delar i hälso- och sjukvårdslagen. Något som innebär en större reglering och trygghet för kunder och patienter som önskar genomgå behandlingarna.

Därutöver har personer som tänkt genomgå ett kirurgiskt ingrepp rätt till en betänketid om ett minimum på sju dagar och får först efter att tiden löpt ut ge sitt medgivande att ingreppet utförs. Liknande regler gäller även för injektioner, men betänketiden är då sänkt till minst två dagar. Däremot gäller även regeln kring medgivande även här – det vill säga, först efter att betänketiden passerat.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.