NATIVE 2022-02-24 KL. 11:30

Sportsbetting och gambling är på frammarsch i de breda folklagren

Var femte svensk har bettat eller spelat om pengar online det senaste året. Det är som sedvanligt betydligt fler män än kvinnor som spelar om pengar. Det visar Internet Stiftelsens senaste statistiska genomgång.

Sportsbetting och gambling är på frammarsch i de breda folklagren
Foto: Unsplash

Den senaste mätbara 12-månadersperioden visar att fler än 1 av 10 ägnar sig åt betting och online gambling i Sverige. Studien som Internet Stiftelsen genomfört bygger på en bas i ålderssegmentet 18 år och uppåt, det vill säga vuxna människor. Den bekräftar bland annat att betydligt fler män än kvinnor bettar och spelar om pengar. Det betyder att var femte man, eller 21 procent i den här undersökningen, och enbart 5 procent av kvinnorna.

Eftersom marknaden för gambling i allmänhet och betting i synnerhet erbjuder ambitiösa och påkostade sidor, som exempelvis https://betting.com/sv/, är det enkelt för den nyfikne bettaren att komma igång. En mer temporär förklaring till den breda populariteten är hur pandemin frigjort tid och tillfälle för individer som inte hade övervägt att spela annars. Att spel- och bettingbolagen är ambitiösa i sin marknadsföring inverkar också.

Yngre spelar mer om pengar än äldre
Eftersom det är internetstiftelsen som gjort studien är definitionen på det undersökta segmentet “internetanvändare”. Det framgår inte av studien hur stor gruppen av vuxna individer i Sverige som inte brukar nätet är. Den är sannolikt inte signifikant. Det kan dock finnas en korrelation mellan den äldsta åldersgruppen och användandet av internet. Studien visar nämligen att bland de allra äldsta som är på nätet så finns inget större intresse att ägna sig åt betting och spel. Endast några få procent i detta segment har ägnat sig åt det. Den allra äldsta gruppen hör till dem som är födda på 20-, 30-, och 40-talet.
De yngre spelar helt enkelt mer om pengar än äldre.
80-talisterna spelar mest av alla både kvinnorna och männen: två av tio i denna ålderskategori spelar och bettar. Om man enbart mäter männen i denna kategori spelar tre av tio. Kvinnorna hamnar enbart på 7 procent.

Utbildningsnivå spelar roll
Studien visar också att de som bettar och spelar om pengar i högre utsträckning enbart har en gymnasieutbildning, bor i ett medelinkomsthushåll eller är födda utanför Sverige. Internetstiftelsen understryker att alla dessa grupper kan överlappa varandra. Vilket betyder att en tillfrågad individ kan höra till enbart endera kategorin eller i två eller alla tre.

Detta är inte första gången Internet Stiftelsen gjort en studie på svenskarnas spelvanor. Frågorna i de tidigare studierna har dock ställts på “ett liknande men inte fullt jämförbart” sätt. Men de vågar ändå göra en “försiktig” jämförelse: Det går att se att svaren ligger i linje med tidigare år, men att de ändå kan skönja en ökning.

2019 ställdes exempelvis en liknande fråga i ämnet till internetanvändare 16 år eller äldre och utan avgränsning till de senaste 12 månaderna, vilket finns i årets studie. Då uppgav 8 procent att de bettat eller spelat om pengar. Samtidigt visade det året att spelare med höga spelskulder ökade, vilket sannolikt betyder att de som spelade, de spelade mer intensivt. Under tredje kvartalet år 2020 ställdes en fråga om man spelat om pengar online under pandemin, vilket 10 procent uppgav att de hade gjort.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.