NATIVE 2022-09-01 KL. 13:15

Investeringar: Vinst för investerare och entreprenörer

När man investerar ligger fokus främst på att det är en själv som ska gå med vinst. Långsiktiga investeringar brukar gå till pension, husköp eller andra mål. Men det kan finnas ytterligare en part med i ekvationen, nämligen verksamheten som det investeras i.

Investeringar: Vinst för investerare och entreprenörer

Genom investeringar får de in kapital för att förverkliga sina affärsidéer. Det innebär att det är många fler som kan gå med vinst på en investering, oavsett vilken form den tar.

Vanligaste metoderna för småsparare
Investering är en bred term och det finns flera olika alternativ. Vissa gynnar främst investeraren medan andra kan vara fördelaktiga för en mottagare. För småsparare är det framför allt två investeringsmetoder som dominerar: att äga och spekulera.

Den som äger tillgångar köper och säljer dessa när värdet stiger och faller. De vanligaste tillgångarna är fonder och aktier. När du köper en aktie i ett aktiebolag blir du delägare i det bolaget. När du köper fonder köper du en andel i en fond där flera aktier och tillgångar ingår. Förhoppningen är att kunna köpa aktier och fonder för ett lågt pris och i framtiden sälja dem för ett högre. För att välja sina tillgångar görs analyser, både tekniska och fundamentala.

Den som spekulerar på tillgångar, såsom aktier, råvaror eller index, försöker lista ut om ett pris kommer att stiga eller falla. De öppnar sedan CFD-kontrakt i den riktning som de tror att kursen kommer att ta. Om de har rätt blir vinsten mellanskillnaden mellan öppnings- och stängningspriset. För att försöka lista ut en kurs framtida rörelse används diagram och olika indikatorer. Dessa kan hjälpa till att hitta alltifrån medelvärden till potentiella brytpunkter. För att se marknadens volatilitet används bollingerband. Volatiliteten kan exempelvis vara hög eller låg och indikatorn indikerar hur mycket en kurs kan komma att röra sig.

Kapital till entreprenörer
Det är många som drömmer om att starta eget företag och det är många som tar chansen. Bara i Kungsbacka startas det upp hundratals verksamheter varje år och entreprenörsandan är stark. Alla nya verksamheter söker inte kapital men några av dem kan göra det. Det kan då vara en chans att tidigt investera i en bra affärsidé och vara en hjälpande hand.

Hur verksamheter söker kapital varierar. Om du har rätt kompentens och tillräckligt med eget kapital kan du gå in som affärsängel. Du kan då satsa kunskap och kapital för att hjälpa verksamheten. Återbetalningen kan se ut på olika sätt. Det kan röra sig om delägandeskap, aktier eller framtida medel.

Crowdfunding är ett alternativ som blir allt vanligare. Här är det flera personer som bidrar till en affärsidé eller en uppstart. Crowdfunding sker ofta över nätet. Den som bidrar med kapital kan antingen ge donationer utan återkrav eller få förtur på verksamhetens tjänster eller produkter.

Bidrag och stipendier är ytterligare ett alternativ. Här kan du bidra med kapital till bidragspotten eller själva stipendiet. Utdelningen sker sedan av en styrelse eller kommitté.

Investeringar kan ha många ansikten och de kan gynna mer än en person. För investeraren kan ett mindre kapital med tiden växa sig till ett större. För den som mottar investeringen kan det vara vägen till framtida framgång.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter