NATIVE 2022-04-19 KL. 07:00

Därför växer e-sporten – inom både betting och publiksiffror

Enligt prognoser väntas det år 2024 finnas nära 286 miljoner människor som följer e-sport. Därmed börjar e-sporten att mäta sig med traditionella sporter vad gäller både intresse för betting och publiksiffror. Men hur har e-sporten vuxit så snabbt?

Därför växer e-sporten – inom både betting och publiksiffror
Foto: Unsplash

TV-klipp och nyheter

Trots att e-sport ännu är ett relativt nytt begrepp har konceptet redan tagit stora delar av världen med storm. Intresset för e-sport har exploderat under de senaste åren. Allt fler utövar e-sport och publiksiffran växer ännu snabbare. I världsmästerskapet i spelet Dota 2, som gick av stapeln oktober 2021, beräknar man att runt 2,7 miljoner personer tittade på finalmatchen.

E-sporten ny inom betting
E-sportens snabba tillväxt har lett till att proffsen idag tjänar miljonbelopp. Precis som i fotboll och andra populära sporter har det också uppstått efterfrågan på betting och hur du kan jämföra bettingsidor på nätet för att hitta sidor för e-sport betting. Som en naturlig följd har e-sport blivit allt mer tillgängligt på ett växande antal bettingsajter och casinon online.

Därför växer e-sport globalt
Att e-sporten kunnat växa till synes gränslöst har flera anledningar. Tack vare att tävlingarna sker digitalt så är det enkelt att sända spelen på nätet, där publiken kan titta via sin mobil, dator eller tv. Samtidigt har många matcher en livechatt-funktion där tittarna kan dela med sig av sina reaktioner, och det finns kända streamers på plattformar som Twitch som visar matcherna genom sin kanal. Gemenskapen är därmed en styrka för e-sporten.

E-sporten rymmer dessutom ett stort antal olika kategorier av spel. De största spelen kräver samtliga samarbete och snabba reaktioner, men spelen skiljer sig åt i utformning och ökar bredden på publiken. Många som själva spelar, eller har spelat, dessa titlar följer e-sporten med spänning. Spelen är ofta fartfyllda och kan ha snabba vändningar, vilket kräver kunniga experter i kommentatorsrollerna.

En annan till synes självklar men viktig faktor till e-sportens utbredning är teknologin. Snabbare internet, vassare grafik och högre prestanda har gjort att spelen blivit allt bättre, både att spela och att titta på.

Sport men inte idrott

Namnet e-sport har skapat debatt i såväl Sverige som utomlands. E-sport står för elektronisk sport och är därmed ett samlingsbegrepp för alla tävlingar som man gör i en virtuell miljö. Oftast handlar det om datorspel som man spelar på PC, men det kan också röra sig om mobilspel, TV-spel eller VR och AR. Precis som biljard, skytte, golf och andra mindre fysiskt krävande aktiviteter räknas som sporter så gör även e-sportens stora tävlingar det i hög grad.

Däremot har Riksidrottsförbundet (RF) avslagit Svenska E-sportförbundets ansökan om medlemskap. Svenska E-sportförbundet, som grundades 2016 och idag har omkring 12 000 medlemmar, menar att det krävs skicklighet av spelarna, att flera personer tävlar mot varandra och att spelen har tydliga avgränsningar i tid och form. RF menar dock att den här definitionen inte är tillräcklig för att bedöma medlemsansökan och avslog därför ansökan som skickades in i januari 2021.

Debatterna till trots så är e-sporten utan tvekan ett fenomen att fortsätta räkna med. Gemenskapen, tillgängligheten och bredden på spel har alla lett till sportens globala framgångar och ett skifte i hur datorspelande klassas av allmänheten.



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.