Annons

”Mycket tid och lite att göra skapar reflektion”

Han är en av många kulturarbetare som drabbats hårt av pandemin. Men kompositören Ludvig Seashore Sjöstrand har gjort isoleringen och ensamheten till sina vänner. I sitt lilla hus i utkanten av Kungsbacka växlar han mellan att skapa – och att njuta av tystnaden.

Jobb & Pengar | 20 Mars 2021 12:02

Kompositören Ludvig Sjöstrand är en av många kulturarbetare vars engagemang blivit inställda som en konsekvens av pandemin. Nu gör arbetsstipendiet från Kultur i Halland nya projekt möjliga.

FOTO: Per Larsson

MER OM LUDVIG

Ålder: 37

Yrke: kompositör, musikproducent och ljuddesigner

Familj: hunden Bosse – en staffe

Bor: i en stuga strax utanför Kungsbacka tätort

Fritid: att gå i naturen med Bosse, gå på ishockey, konserter och teater. Samt att ta det allmänt lugnt och njuta av tystnaden

Äter helst: vegetariskt, ej gluten, ej kött. Älskar det italienska köket. Risotto är en favorit. Äter även mycket bär

Dricker helst: vatten

Läser helst: ingen skönlitteratur, men gärna spirituella böcker och fakta

Kollar helst på: dokumentärer och filmer med djup, som berättar en historia som betyder något. När han vill slappa slötittar han dock på lite vad som helst.

Lyssnar helst på: klassiskt till techno. Just nu blir det mycket klassiskt, men lyssnar även på annat. Är väldigt intresserad av människan bakom musiken och vill därför att musiken ska ha en botten.

Ogillar: arrogans

Gillar: sin stuga och sitt liv

Motto: ”Blicka inåt”. Försöker själv leva med blicken riktad inåt, utan att låta sig distraheras av det som är utanför

Dold talang: har ingen – alla är kända

Aktuell: som en av Kultur i Hallands åtta kulturstipendiater

Han är uppvuxen i Göteborg och Uddevalla. Fyra år i Oslo har han också hunnit med. Men då han fyllde 30 och kom in på Musikhögskolan slog kompositören Ludvig Seashore Sjöstrand ner sina bopålar – här i Kungsbacka.

Gjort ensamheten till vän

Just nu tjänar den lilla stugan i utkanten av centralorten som kombinerad bostad och studio.

– När det blir möjligt är min ambition att skaffa en särskild lokal, för studion – kanske i Göteborg. Men mitt hus här i Kungsbacka trivs jag väldigt bra med, så det kommer jag att ha kvar, säger Ludvig Sjöstrand.

Precis som många andra i musikbranschen har han drabbats hårt av alla inställda evenemang som blivit följden av pandemin. Men till skillnad från många av sina kolleger har Ludvig Seashore Sjöstrand i vart fall delvis lyckats göra ensamheten och den ofrivilliga ledigheten till sina vänner.

Ny skiva med nytt sound

Att sitta ensam ”på kammaren” och skapa passar visserligen en kompositör betydligt bättre än en showman. Men pandemin har också inneburit att Ludvig Sjöstrand hittat nya sätt att verka och nå ut till helt nya publikgrupper.

– När man sitter ensam hemma så mycket som vi gjort den senaste tiden hittar man nya sätt att arbeta och nya sätt att lösa saker. För mig har det till exempel lett till att jag släppt en skiva tillsammans med folkmusikern Sunniva Brynell. Det hade jag aldrig gjort om pandemin inte varit, säger Ludvig Seashore Sjöstrand.

Verkar utan att synas

Som kompositör, musikproducent och ljuddesigner verkar Sjöstrand ofta utan att synas. Oftast träffar man honom i musikstudion, eller framför mixerbordet mitt i publiken framför teaterscenen.

Där har han återfunnits även under pandemin. Involverad i olika projekt som ska stå färdiga så snart regeringen vågar lätta på coronarestriktionerna igen. Nu senast föreställningen Kafka och Dockan, vars premiär på Göteborgs Dramatiska Teater är inplanerad till den 27 februari.

Tycker om att stanna upp

Men stiltjen pandemin fört med sig har också gett honom möjlighet att fokusera, att tona in, på ett helt annat sätt än han annars brukar ha möjlighet till. I det sammanhanget har hans många långa promenader i naturen tillsammans med hunden Bosse kommit att få ett alldeles eget värde.

– Ja, när man rör sig i naturen med sin hund får man verkligen tillfälle att njuta av tystnaden. Då kommer tankeverksamheten igång. Jag tycker det är viktigt att man då och då stannar upp och funderar på vad man egentligen håller på med, och på vad man egentligen vill göra. Mycket tid och lite att göra ger utrymme för sådan reflektion, säger Ludvig Seashore Sjöstrand.

Flera nya projekt på gång

Reslutatet av all reflektion har inte låtit vänta på sig. Tidigare planer på uppdatering av diverse studioutrustning har tagit konkret form och två nya projekt är redan igång.

Arbetet med dessa ser nu ut att kunna få en ordentlig skjuts framåt. Som en av åtta västsvenska konstnärer tilldelades Ludvig Seashore Sjöstrand nyligen ett av Kultur i Hallands eftertraktade arbetsstipendier på 50 000 kronor.

– Det känns strålande! Jag är helt överväldigad av all positiv respons jag fått. Det är det första större stipendium jag får, som är baserat på mitt konstnärskap så det känns verkligen högtidligt att få ta emot det, säger Ludvig Seashore Sjöstrand.

– Pengarna ska jag bland annat använda till att investera i ett nytt projekt – en skiva med Line Billa Ljöstad. En del av dem ska gå till ett annat projekt som också är på gång. Men vad det ska bli är än så länge hemligt, fortsätter han.

Det låter som om du har fullt upp – pandemin till trots?
– Ja, men det är vi nog många som har. När allt öppnar upp igen står vi beredda. Då kommer kulturen och musiken att blomstra!

Läs mer nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt hög smitta

Vård Region Halland rapporterar drygt 500 nya fall av covid-19 i Halland sedan igår. Mellan 1 april och igår, 6 april hade 850 ...

Kungsbacka når inte bredbandsmålet

Vård 82 procent av hallänningarna har tillgång till snabbt bredband via fiber. Men i Kungsbacka är bara 74 procent av befolkningen ...

850 hallänningar smittade i påsk

Vård Sedan 1 april har 850 hallänningar testat positivt för covid-19. Tre nya dödsfall med corona har också konstaterats. Halland ...
Annons