Mycket gott när gårdarna bjuder till skördefest
Gillar du god mat och fika? Boka den tolfte september i kalendern. Då bjuder Kungsbackas matproducerande gårdar in allmänheten till skördefest.
Öppna gårdar, som arrangemanget heter, är en del av projektet Skördetid i Halland som pågår från augusti till oktober. Tanken är att eventet ska ersätta den traditionsenliga höstfesten som i vanliga fall brukar hållas på Kungsbacka torg så här i skördetid. Genom att sprida ut årets skördefestdeltagare har man coronasäkrat kalaset.
”Mitt i maten”
– Alla festligheterna blir istället mitt i maten, just där den odlas, förädlas , tillagas och serveras. Gårdar och gårdsbutiker bjuder in till Öppen gård hemma hos sig. Caféer, bagerier och restauranger bjuder på närodlat från Kungsbacka och Halland, berättar Anna Frykman – projektledare för Skördetid i Halland.
Mycket att välja på
Den som ger sig ut på gårdssafari får möjlighet att uppleva allt från god mat och dryck, till guidade visningar och roliga aktiviteter.
Öppna gårdar är i sig inget nytt. Våra lokala matproducenter brukar hålla öppet i anslutning till skördetidsfestligheterna. Men i år, då Höstfesten är inställd, finns betydligt fler öppna gårdar att välja på för besökarna.
Premiär för skördehelger
Eventet markerar också starten för Rygga vingårds och Tjolöholms skördehelger.
Mariebergs gård, Sveriges största pepparrotsodling, bjuder in till visningar och i Äskults by kan den som vill gå på kålgårdsvandring.
Den som vill hinna med så många gårdsbesök som möjligt får se till att ha en plan för dagen. Gårdarna håller öppet mellan klockan 11.00 och 17.00.