Olof Andersson, Andreas Thalenius, Stina Rosén, Elise Palm, Fanny Waltilla, Michael Ardenhiem och Gugge Hultman repar inför musikgudstjänsten i Lindome församlingscentrum. Foto: Julia Sandstén Vikberg I dag tar Playin´ Prayers 1800-talets Amerika till Lindome kyrka. I deras musikgudstjänst "This land is your land” varvas countrymusik och gospel med berättelser om slaveri, emigration och rasism.  – Det är en nyskapande gudstjänst. Den är som en berättelse där musik, tro och människoöden möter våra liv och våra tankar om livet och gud, säger Andreas Thalenius, präst i Lindome församling. 


Han är en av medlemmarna i Playin´ Prayers som förutom honom består av Gugge Hultman, Olof Andersson och Michael Ardenhiem. Kvartetten bildades för två år sedan och har gjort succé med sina tidigare musikgudstjänster med Bob Dylan och Johnny Cash som tema.  


– Vi fick en otrolig respons, mer än vad vi hade kunnat drömma om. Vi hade över 200 personer i kyrkan första gången och över 400 personer när vi hade Johnny Cash-gudstjänsten, säger gitarristen Michael Ardenhiem. Det var från musiken som de spelade då som idéen till den kommande gudstjänsten med fokus på Amerika väcktes.


– Vi tyckte att de gamla country- och gospelsångerna var så sköna och började gräva lite djupare i dem, och då upptäckte vi de här stora historierna, säger Andreas Thalenius. 


Historierna utspelar sig på den amerikanska södern under 1800-talet fram till mitten av 1900-talet och de handlar om bland annat inbördeskrig, emigration, rasism och slavar.   


– Slavarnas sånger var ett sätt för dem att orka, men också ett sätt se hur gud hade hjälpt människor tidigare och på så sätt uppmuntra dem i deras egen kamp för att bli fria. 


Enligt honom lever vissa delar av historierna kvar i dagens samhälle och är därför värda att reflektera över än i dag.


– Det lyfter frågor där vi i dag har olika perspektiv, som gällande invandrare och hur vi möter människor som är annorlunda. Musiken som ska spelas under gudstjänsten är en blandning av gospel, country och folkmusik med låtar som Dixie's land och Glory Glory Hallelujah. Playin´Prayers ackompanjeras denna gång av Fanny Waltilla och Elise Palm på sång samt Stina Rosén på fiol. 


– Gudstjänsten är byggd på musik och är en berättelse och det tror jag man kan uppskatta oavsett hur kristen man är. Jag upplever att man kan känna in saker på ett annat sätt genom musik, än om man bara pratar om det, säger Stina Rosén. 


Gudstjänsten har premiär på i dag i Lindome kyrka och imorgon hålls den även i Lundby nya kyrka. Under januari och februari håller temat om USA i sig genom bland annat filmvisningar och föreläsningar och den 26 februari avrundas projektet med ett musikkafé där ämnet diskuteras.Fakta: "This land is your land”


Vad: Musikgudstjänst med Amerikas historia som tema 


När: Lördag, 9 februari, klockan 17.00 


Var: Lindome kyrka