Vädret idag
Soligt
17°C
Prognos juni 27, 2019
dag
Mestadels soligt
22°C
 

MP efter valet: ”Dags för övriga partier att ta ansvar”

"Vi säger som det är och det är inte alltid så tilltalande", säger Maria Losman om partiets klimatpolitik. Arkivfoto: Nils Jönsson

 

Miljöpartiet gjorde ett katastrofval i Kungsbacka och tappade två av sina fyra mandat i kommunfullmäktige.

– Vi är inte det enda partiet som talar om miljön och klimatet. Nu är det dags för de andra att ta sitt ansvar, säger Maria Losman, partiets förstanamn i Kungsbacka.

 

Redan tidigt på valkvällen lutade det mot att Miljöpartiet skulle göra ett dåligt val, på riksplanet fanns det till och med risk att åka ur riksdagen. Det klarade sig med ett nödrop, men partiet är svårt sargat. Det diskuteras nu högt och lågt vad som gick fel, trots att sommarens kraftiga torka kunde (borde?) ha gett partiet en skjuts framåt.

– Det är svårt att veta varför det blev så. Men Miljöpartiets grund är att visa solidaritet med människor, djur, natur och framtida generationer och varken djuren, naturen eller de framtida generationerna har rösträtt, funderar Maria Losman.

 

Läs alla nyheter om valet här

 

Av människorna som har rösträtt, krävs det enligt Losman däremot rejäla insatser för att komma åt klimatförändringarna.

– Vi säger som det är och det är inte alltid så tilltalande. I söndags, samma dag som valdagen, konstaterades det att vi nått 1,5 grad i temperaturförhöjning.

 

Rent krasst, två eller fyra mandat spelar ingen större roll när beslut fattas i Kungsbackas kommunfullmäktige. Precis som tidigare fortsätter allianspartierna med en egen, stark majoritet. Rollen som opposition, att påminna och trycka på, går att klara så länge man bara ha ett mandat. Det hade enligt Losman varit värre att inte vara med alls.

– Kom ihåg att Miljöpartiet inte är det enda partiet som pratar om miljö och klimat och det är inte bara vårt ansvar att rädda klimatet. Nu måste de andra partierna också tuffa till sig i sitt klimattänk.

Sett till i dag ligger Kungsbacka däremot inte i framkant när det gäller miljöarbetet.

– Det stämmer. Tidigare var klimatarbetet i Kungsbacka nästan helt obefintligt. Nu finns Borgmästaravtalet, men det i sig är också väldigt försiktigt. Det är bättre än inget, men inte tillräckligt.

 

Förtydligande:

  • I tisdagens tidning stod det att Norra Halland sökt men inte nått Miljöpartiet efter valet. Det stämmer, men efter att ha jämfört samtalsloggarna står det däremot klart att samtalen av någon anledning inte nått fram, och det var därför ingen kommentar kunde lämnas då.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Ann Kristin Ekman
Reporter 0300- 52 13 63

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 25 juni

Kl 10.30 Dramatiserad barnvisning på Tjolöholms slott. 

Kl 12–13.30 Tisdags-träff i Varlakyrkan. 

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 19-20 Sommargympa på gräsmattan bakom församlingshemmet vid Onsala kyrka, oavsett väder. Arr: Onsala gymnastikförening och Onsala församling.

Onsdag 26 juni

Kl 11–12.30 Senior i Kungsbacka/träffpunkterna anordnar bingo på Mötesplats...

Läs Mer

Så här funkar eNH!