13 Juni 2019 14:26 | Caroline Holmgren

Överallt dyker de upp: i bankomatkön, i mataffären, i flödet på sociala medier, på bussen… Jag har själv mött dem. Mina vänner har drabbats av dem. Nu senast var det komikern Nour El-Refai som röt ifrån till dessa efter att hon publicerat en bild på sitt personliga Instagramkonto, där folk rasade över att hon drack Treo ”eftersom det faktiskt var skadligt för fostret”: Momsplainers.

Kvinnor som tror att en gravidmage eller nykläckt bebis är allmängods, och något som alla har rätt att kommentera på. Som utan skam i kroppen kan säga till en kvinna som berättat att hon i 24 veckor spytt flera gånger om dagen sedan hon blev gravid, ”men har du provat salta kex?”. Som inte drar sig för att ”bara snällt tipsa om att medicinen lergigan comp var fantastisk mot illamåendet” till någon som (inte själv-) diagnostiserats med hyperremesis. Som gärna läxar upp en förälder om att flaskmatning faktiskt inte alls ger samma närhet till barnet.

 

Momsplaining ska icke blandas ihop med barmhärtighet. Vissa av er momsplainers kanske är uppriktigt ovetande om att era blygsamma kommentarer påverkar mottagaren, andra av er känner kanske orden reflexmässigt komma farande nere från maggropen, som en kräkreflex som inte går att hejda, ord som bara måste ut för att ni ska känna sig lite bättre till mods. Obrydda om hur mottagaren reagerar.

 

Jag vill citera Nour El-Refai: Håll. Käft.

Förmodligen har den blivande mamman varit hos barnmorska och läkare och fått den vanliga medicinen ordinerat till sig. Förmodligen behöver hon inte dina husmorsknep. Förmodligen känner föräldern till att den skrikande ungen blir lugn om den blir upplockad/får mat/får ny blöja och behöver inte höra dig säga det – men hen kan inte göra det samtidigt som hen trycker in sin kod i kortläsare för att betala och packa ihop varorna.

Det är inte dina business. Men din förträfflighet smakar ju så gott, eller hur?

 

Här kommer några tips till er momsplainers som bara inte kan låta bli att dela med er av era fantastiska och unika tips och erfarenheter:

1) du är inte den första kvinnan på jorden som har erfarenhet av barnafödande eller barnuppfostran

2) tipsen är inte lika fantastiska och unika för någon annan

3) det är faktiskt varje enskild förälders uppgift att ta hand om sig själva och sina barn – inte ditt

4) om en person inte rakt ut frågar efter din åsikt eller hjälp – ge den inte.