Annons

Moderna tider i 20-talets Tjolöholm

Efter kostymer från tv-serien Downton Abbey och tyger och mönster från anrika Liberty snäpps glamouren om möjligt upp ännu ett steg.
Snart öppnar årets utställning på Tjolöholms slott med kläder från det glada 20-talet.
Det förra, vill säga.

Nöje & Kultur | 29 Januari 2020 16:00

Arbetet med att ställa i ordning årets utstöllning på Tjolöholm är i full gång. För vintagesamlaren Mark Butterfield och Jill Cochran från Fashion and textile museum i London är det inte första gången de samarbetar.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det lirkas och vickas, puffas och dras. Att trä på dubbla lager ärmar på en skyltdocka är uppenbart svårare än man kunnat tro. Då har ändå Mark Butterfield, vintagesamlare, och Jill Cochrane från i London bra vana: de har byggt utställningar tillsammans flera gånger. Det är inte heller första gången som Mark Butterfield och hans hustru Cleos kläder syns på Tjolöholm.

– Jag såg bilder på slottet första gången härom året, i samband med en stor Libertyutställning i London. Till den hade det gjorts en bok, där det fanns ett helt kapitel om just Tjolöholm. Då trodde jag aldrig att jag skulle komma hit och se det, men nu har jag varit här två gånger på ett år, säger Mark Butterfield nöjt.

Guldklänning från 20-talet.

Vintagekläder

Tillsammans med sin hustru Cleo Butterfield håller Mark Butterfield i en av såväl Storbritanniens som Europas största, privata samlingar med vintagekläder och de samarbetar ofta med olika museer och film- eller tv-inspelningar. I utställningen på Tjolöholm finns bland annat en kappa som bars av rollfiguren Cora i Downton Abbey-filmen som kom förra året.

– Det var min fru Cleo som började samla i mitten av 1960-talet. Hon letade mycket i stånden på Portobello market, pratade med handlarna och lärde sig. Då småningom skaffade hon sig ett eget stånd, för att senare öppna en butik vid Portobello road. Själv kom jag in i det när jag träffade Cleo, innan dess var jag socialarbetare!, berättar Mark Butterfield med en sprudlande entusiasm.

Coco Chanel

1920-talet kan beskrivas som startpunkten för framför allt dammodet, så som vi ser det i dag. Kjollängderna åkte upp, siluetterna ändrades och inte minst började man använda ny material som jersey, gjord av fin ull, också i klänningar och kjolar och inte bara i underkläder. En av de främsta i det leder var designern Coco Chanel.
– Hon ville få in samma avslappnade stil som fanns för männen i dammodet. De skulle kunna klä sig comme des garçons, som pojkarna, säger Mark Butterfield.
20-talets påverkan framåt i tiden märks tydligt i utställningen. Visst finns där flapperklänningen som kanske mer än något annat plagg symboliserar det glada 20-talet, medan just vissa jersey-dräkter likväl kunde ha kommit till under 60-talet och de så kallade robe de style-klänningarna med breda, men platta kjolar, pekar fram mot 50-talets vida kjolar och markerade midjor och smala liv.

Modernare samhälle

Utställningarna på Tjolöholm håller sig ofta kring tidpunkten för när slottet byggdes, åren runt det förra sekelskiftet. Men med 2020-talet runt knuten satsar man istället på det mytomspunna, glada 20-talet, samtidigt som man lyfter fram hur det nya, modernare samhället tar form.
– Det hände mycket under 1920-talet. Inte bara i modet, utan också i samhället där till exempel kvinnor fick rösträtt, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Tjolöholms slott.

På Tjolöholm hände det också saker, till exempel skilde sig Blanche Bonde från maken Carl, rejält ovanligt vid den tiden, och drev sedan slottet vidare på egen hand. Filmbranschen var också på frammarsch och det spelades in tre stumfilmer på slottet, Mästerkatten i stövlar, Spöket på Junkersslott och Revelj.
– Vi har känt till att de fanns, men inte haft möjlighet att se dem tidigare. Det är roligt att kunna se både exteriör och interiör som det verkligen såg ut då, säger Karin Kvicklund.

Stumfilmen Revelj, inspelad på Tjolöholm 1917.

 

Filmerna kommer inte att visas i sin helhet, däremot kommer vissa scener att projiceras under guidade turer.
Utställningen Dresses and decadence – The stylish 1920’s är gjord i samarbete med Fashion and textile museum i London. Den öppnar den 15 februari och pågår året ut.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Konst hela veckan

Nyheter På måndag drar Konstens vecka igång. Utställningar, konstjakt och pröva-på aktivitet för barn är nå...

Popup-utställning på bron

Trafik Många irriterar sig på den ofärdiga Borgmästarebron. Under tiden försöker Teknikförvaltningen muntra upp kungsbackaborna ...

Färgstark duo i konsthallen

Konst Utbrottet av corona satte mycket av kulturen på undantag. Nu tar Konsthallen nya tag med den dubbla utställningen Wild ...
Annons