Annons

Misshandlade flickvännen – utvisas och fängslas

Under ett helt års tid misshandlade och kränkte han sin flickvän. Under julhelgen fick kvinnan nog och polisanmälde. Nu har 36-åringen dömts – till ett års fängelse och utvisning.

Nyheter | 03 April 2020 10:42

Ett års fängelse, utvisning och 30 000 kronor i skadestånd. Det blir straffet för en 36-åring som misshandlat och hotat sin flickvän.

FOTO: Josefine Julén

Den 36-årige mannen är utländsk medborgare, bosatt i ett europeiskt land. Kvinnan är hemmahörande i en ort i Kungsbacka kommun. Paret började sällskapa i slutet av 2018.

Var hårdhänt och spottade

Förhållandet var till en början en distansrelation, vilket innebar att 36-åringen och hans flickvän reste till varandras respektive hemländer för att träffas.

Redan i början av 2019 uppger flickvännen att 36-åringen började bete sig våldsamt mot henne, genom att ta hårdhänt i henne och spotta henne i ansiktet under ett gräl i hennes bostad i Kungsbacka kommun.

En serie våldshandlingar

Det markerade starten på en serie våldshandlingar och hot, som fortgick ända fram till julhelgen. Då fick kvinnan nog och gjorde polisanmälan, vilket fick till följd att 36-åringen greps av polis och senare häktades. För en tid sedan åtalades han, för grov kvinnofridskränkning. Totalt anklagades mannen för nio fall av misshandel, ofredande och hot.

Berättade om misshandeln

När paret nyligen möttes i tingsrätten vittnade kvinnan bland annat om att 36-åringen greppat henne hårdhänt under hakan och lyft upp henne så att hon fick blåmärken. Han hade även lyft henne i armmusklerna, så att hon fått blåmärken, knuffat henne, sparkat henne och slagit henne över örat – så hårt att hon fick ett stort blåmärke och det slog lock i örat.

Kvinnan uppgav även att 36-åringen vid flera tillfällen hotat henne och spottat henne i ansiktet.

Tonade ned brotten

Tingsrättens ledamöter tyckte att kvinnans redogörelse för vad som hänt var trovärdig. 36-åringen medgav också att det flickvännen berättat var sant.

Att hans beteende skulle utgöra grov kvinnofridskränkning ville han dock inte gå med på. Istället tyckte han att rätten skulle bedöma hans gärningar som enskilda fall av ringa misshandel och ofredande.

Fängelse för fridskränkning

Rättens ledamöter höll inte med. De tyckte att misshandeln och hoten varit så systematiska att de utgjort en fridskränkning. Eftersom mannen bara bott stadigvarande med flickvännen i hennes bostad sedan oktober 2019 kunde de dock inte döma honom för grov kvinnofridskränkning, som han åtalats för. Istället dömdes han för grov fridskränkning, till ett års fängelse för åtta av de nio brott han anklagats för.

Utvisning och skadestånd

Eftersom risken för att 36-åringen fortsätter begå brott om han tillåts stanna i Sverige anses vara hög, ska han även utvisas med förbud att återvända tidigare än sista mars 2025.

Mannen, som suttit häktad sedan i julas och som fick besöksförbud gentemot flickvännen den 28 december, ska stanna kvar i häktet tills han kan utvisas, eller tills domen mot honom vinner laga kraft.

36-åringen ska även betala 30 000 kronor i skadestånd till flickvännen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Ungdomstjänst efter misshandel vid skola

Nyheter 40 timmars ungdomstjänst och drygt 15 000 kronor i skadestånd och avgifter. Det blir straffet för den 17-åring som ...

Slog sönder bil – döms till fängelse

Blåljus En 30-årig man har dömts till två månaders fängelse för att ha slagit sönder ...

Slogs medvetslös på öppen gata

Blåljus Strax efter midnatt fick polisen larm om en misshandel i centrala Kungsbacka. Två män gav sig på en tredje ...
Annons