Annons

Missade tumör trots månader av utredningar

Länge och väl utredde vårdcentralen patientens magbesvär – utan att något fel hittades. Först efter flera månader fick patienten träffa en kirurg, som upptäckte en tumör i tjocktarmen.

Vård | 17 Juni 2021 07:27

Medan vårdcentralen under flera månader utredde patientens magproblem, utan att hitta något fel, tilläts den tumör patienten hade i tjocktarmen växa ostört.

FOTO: Pixabay

Händelsen utspelade sig i Hallands Närsjukvård. En patient med magbesvär sökte läkare på sin vårdcentral. Trots ett flertal undersökningar hittade läkaren inget fel.

Dröjde flera månader

Inte heller när patienten åkte in till akuten efter att ha bajsat blod hittades något fel då patienten återremitterades till vårdcentralen för fortsatt utredning.

Först när det gått flera månader fick patienten remiss till kirurg som bokade tid för undersökning av tjocktarmen.

Tumör i tjocktarmen

Undersökningen visade att patienten hade en tumör i nedre delen av tjocktarmen.

För att ta reda på vad som gått snett tillsatte den berörda vårdcentralen en utredning. Den har nu utmynnat i en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Samtidigt får patienten nu vård för sin sjukdom.

– Patienten är nu noggrant utredd av kirurger och kommer att bli opererad för sin tjocktarmstumör, säger Line Sjöström – chefläkare för Närsjukvården Halland i ett pressmeddelande.

Åtgärder har vidtagits

På den aktuella vårdcentralen har man vidtagit åtgärder för att minimera risken för att något liknande ska hända igen.

– De åtgärder som genomförts handlar bland annat om att stärka utbildningsinsatserna för all personal gällande utredning av allvarliga symptom som skulle kunna bero på cancer. Rutiner för snabbt omhändertagande av patienter med dessa symptom har stärkts och dialog kring cancerdiagnoser görs numera regelbundet för att stärka kunskap och det interna lärandet kring cancerutredningar, säger Line Sjöström.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Debatt: S-gruppens kritik bekräftas av IVO

Debatt Socialdemokraterna i nämnden för Individ- och familjeomsorg har under året återkommande ställt frågor i nämnden ...

Individ- och familjeomsorgen kritiseras av IVO

Vård I samband med coronapandemin drog kommunens Individ- och familjeomsorg in ett antal insatser. Nu kritiseras man av Inspektionen för ...

Läkare blir av med legitimation

Nyheter Flera gånger hade läkaren kommit till apoteket med tvivelaktiga recept. Vid senaste tillfället utan att själv ...
Annons