Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Missad tillsyn anmäls

En nyinflyttad på ett boende fick ingen tillsyn på natten eftersom personalen inte fick veta att det bodde någon i rummet. Dagen efter dog personen. Nu gör Kungsbacka kommun en anmälan enligt Lex Sarah till Inspektionen för Vård & Omsorg, IVO.


I slutet av november 2018 flyttade en kund in på ett vård- och omsorgsboende. När ny nattpersonal gick på sitt pass ett par dagar senare, hade de ingen information om att någon hade flyttat in. 
Kunden skulle ha tillsyn vid två tillfällen på natten. Först när dagpersonalen kom till arbetet uppdagades att nattpersonalen inte varit inne hos kunden under natten. 
Dagen efter det inträffade avled kunden. Det är enligt kommunen oklart om hälsotillståndet försämrades under natten eller först under morgontimmarna.

Men konsekvensen av att kunden inte fick sin tillsyn på natten kan vara att smärta och oroslindring försenades. 
En av orsakerna till att nattpersonalen inte fick information var att rutiner inte följdes. Dessutom låg inte kundens insatser inlagda i medarbetarnas planeringssystem, vilket ledde till att nattpersonalen trodde att rummet var tomt. En annan orsak var att vikarier inte hade tillgång till verksamhetssystemet på boendet. 

Enligt kommunen har boendet nu sett över sina rutiner för nyinflyttade kunder och haft samtal med medarbetarna. Men kommunens egen utredare anser att det handlade om ett

ett allvarligt missförhållande. Vård & Omsorg har därför beslutat att göra en Lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för Vård & Omsorg, som kommer göra en utredning av ärendet. 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!