Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos mars 21, 2019
dag
Skurar
9°C
 

Missad hyra – då knackar soc på dörren

När Maria kom hem till lägenheten efter några dagars resa, låg det ett brev från Individ och familjeomsorg i lådan. Foto: Privat

 

Missar du att betala hyran eller avgiften till bostadsrättsföreningen? Då knackar socialförvaltningen på dörren några veckor senare.

– Vi vill se till att folk inte hamnar på gatan, säger boendepedagog Jonas Johansson.

 

Maria äger en HSB-bostadsrätt i Hålabäck och har inga problem med ekonomi eller betalningsanmärkningar.

Avgiften till bostadsrättsföreningen betalas med autogiro varje månad, och det fanns inga tecken på att det inte skulle ha fungerat.

Men när Maria kom hem till lägenheten efter några dagars resa, låg det ett brev från Individ och familjeomsorg i lådan. I brevet stod det:

”Din hyresvärd har meddelat oss att du är uppsagd från din bostad på grund av att du inte betalat hyran i tid. Det innebär att du kan förlora din bostad om inte skulden betalas omgående. Vi som arbetar som boendepedagoger skulle vilka träffa dig för att diskutera den uppkomna allvarliga situationen samt informera om möjlighet till hjälp och stöd. Vi har reserverat tid för hembesök hos dig.”

– Jag blev chockad. Jag var säker på att allt var betalt.

Men det visade sig att en serie olyckliga omständigheter samverkat. Autogirot hade krånglat, Swedbank har ingen rutin för att meddela det, HSB låter inkassoföretaget Intrum ta hand om påminnelsen och Intrums brev hade inte kommit fram (oklart varför).

 

Vi berättar om vilka rättigheter man har, att man kan söka bostadsbidrag eller hur man gör en avbetalningsplan

 

Däremot hade Individ och familjeomsorg fått meddelande från Intrum om den försenade avgiften. Det är helt enligt hyreslagen.

– Då kontrollerar vi först om skulden finns kvar. Oftast har ju folk betalat när de fått påminnelsebrevet, säger boendepedagog Jonas Johansson.

Nästa steg är att skicka ett brev där man bokat in en tid för hembesök. Att ringa i stället är inget alternativ, menar Jonas Johansson.

– Nej, vi kan inte börja leta efter telefonnummer till de som bor på adressen, utan använder de adressuppgifter som finns med i underlaget i påminnelsebrevet.

Men att åka hem till folk utan att de bekräftat mötet?

– Det sker inte så ofta, när man får vårt brev brukar folk höra av sig. Ofta kan vi lösa det på telefon, eller boka en tid när de är hemma.

Hela tanken är att se till att folk inte står på gatan utan bostad.

– Vi berättar om vilka rättigheter man har, att man kan söka bostadsbidrag eller hur man gör en avbetalningsplan.

Men även om grundtanken är omsorg, är väl frågan hur brevet uppfattas. Är man verkligen ”uppsagd” för att man missat en hyra?

– Ren formellt är det faktiskt så att den som inte betalt hyran har förlorat sitt kontrakt. Däremot kan man återvinna det genom att betala inom tre veckor. Sen är det en annan sak att många hyresvärdar inte är så stränga, säger Jonas Johansson.

 

Men den som äger en bostadsrätt blir ju inte uppsagd?

– Det är riktigt, det stämmer inte när det gäller bostadsrätt, vi har få sådana fall och har i det här fallet använt standardbrevet.

 

Hur många fall har ni?

– Det skiftar väldigt, men runt ett fall om dagen om man slår ut det.

 

Hjälper ert arbete?

– Det vill jag definitivt säga. Dels kan vi nå folk som har betalningsförmåga men missat hyran därför att de kanske legat på sjukhus. Sen finns det andra där vi kan hjälpa att söka bidrag och få budgetrådgivning.

Missad hyra är inte det enda boendepedagogerna jobbar med. Även när det gäller störningar från hyresgäster kopplas de in.

– Det är inte lika vanligt, kanske någon gång per månad.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!