Annons

Miljösmarta julgranar

Granen ska vara grön och grann, men helst också närodlad utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Efterfrågan på en Krav-märkt julgran ökar, men odlarna är få.

– Intresset för Krav gynnar framförallt oss mindre odlare, säger Hans Davidsson, granodlare.

Jobb & Pengar | 01 December 2019 14:30

Hans Davidsson säljer några tusen kravodlade julgranar varje vinter.

FOTO: Privat

Naturskyddsföreningen tipsar

Bästa valet är en Krav-märkt gran. Bor man i storstadsområde kan man beställa sin gran på nätet.

Sämst för miljön är plastgran, även om det används i många år. Den totala miljöpåverkan när man räknar in produktion, transport samt giftiga kemikalier vid nedbrytning, blir störst med en gran i plast.

Om man inte kan få tag på en Krav-gran eller kan hugga granen själv, är en vanlig rödgran det mest miljömässiga alternativet.

Kungsgranen odlas generellt med både konstgödsel och bekämpningsmedel.

Välj och en gran så nära där du bor som möjligt. En närodlad kungsgran är bättre än en dansk.

 

Tre miljoner granar säljs varje år och majoriteten av de framodlade granarna är besprutade med kemiska bekämpningsmedel. I dagsläget finns inte fler än fem certifierade aktörer som säljer Krav-märkta granar.

Närmast Kungsbacka finns Carl Jonssons självplock (hugg din egen gran) i Heberg, Falkenberg, och i Vårgårda Davidssons Skogstjänst, som har försäljning i Göteborgsområdet.

– Jag och min bror har hållit på i 30 år men inte varit certifierade förrän de senaste tio åren ungefär. Men vi har skött planteringarna på samma sätt hela tiden, säger Hans Davidsson, Davidssons Skogstjänst.

Klipps för hand

Det handlar om rödgran som är odlad utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Dessutom klipps alla granar för hand istället för med en elektrisk häcksax.

– Det är ingen nackdel att inte använda gifter. Det använder man mest för marken som granen växer i, eller för ogräs. Men vi sköter allt för hand och så odlar vi ganska mycket i en kraftledningsgata, mark som inte kan användas till annat, säger Hans Davidsson.

Davidssons skogstjänst tar fram ett par tusen granar per år, men börjat plantera mer för att möta efterfrågan.

– Det är viktigt att det är närproducerat. I Sverige köper man in gran från Tyskland, Polen och Danmark, men det borde vi odla själva, säger Davidsson.

 

Hans Davidsson odlar krav-granar.

Unga konsumenter ställer krav

Tillgången på Krav-odlade granar är begränsade och efterfrågan växer. Framförallt de yngre konsumenterna vill ha Krav, enligt Davidsson.

– Det är rödgran vi pratar om. Vad jag vet finns inte kungsgranar Krav-odlade överhuvudtaget. De sprutas mot svamp, och många av kungsgranarna importeras från Danmark där man använder bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige, säger Hans Davidsson.

Fler lockar med krav-granar

Handeln både lockas och lockar med Krav-märkt. På Liseberg har som en del i sitt hållbarhetsarbete, tagit beslut om att köpa in främst Krav-märkta granar. 1 500 granar (96 procent av parkens granar) har köpts in från Smålandsgran AB, som är Krav-certifierad.

Affärskedjan Plantagen har också köpt in Krav-granar från Smålandsgran. Granarna huggs i slutet av november.

– I vår strävan efter att alla våra julgranar ska ge minsta möjliga miljöavtryck, känner vi nu oss extra stolta över att också kunna erbjuda våra kunder Krav-märkta julgranar, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen, i ett pressmeddelande.

Hans Davidsson välkomnar den ökade efterfrågan.

– Det gynnar framförallt småodlare. Stora odlare har svårt att hinna sköta allt manuellt. Men om fler kan ta fram Krav-odlade granar är det bara bra, vi är ju inte särskilt många.

 

 

 

 

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Sommargata ska höja stämningen

Nyheter Nu händer det saker i Kungsbacka centrum. Norra torggatan ställs om till stadens sommargata. – Nordic Surfers kommer hit ...

Ändrar rutten och satsar på nytt rekord

Nyheter För tionde året i rad skulle de cykla från Sverige till Paris för att samla pengar till ...

Skolskjutsbeslut klara

Skola Nu har kommunen skickat ut beslut om skolskjuts. Förra årets hårda strid där föräldrar fick ...
Annons