Konstnären Ingrid Carlings kolteckningar gestaltar vägar som rasar, stenar som skjuts ut från jordens inre och en skog som gör uppror i den nya utställningen om miljöförstörelse på Fyren.

FOTO: Julia Sandstén Vikberg

På väggarna på Bryggan i kulturhuset hänger mörka tavlor, målade i svart kol och gestaltande förödande naturföreteelser. Ingrid Carling kallar teckningarna för verklighetsbaserad fantasi.

– De senaste åren har jag tänkt mycket på hur vi beter oss mot miljön. Vi måste vara rädda om miljön. Om alla gör det så finns det förutsättningar för jorden att klara sig, säger hon.

Mittemot tavlorna hänger ljusa tyger med blomstrande mönster på räcken och sträcker sig ner i biblioteket.
– Det är en kontrast där det blommar och där allt är som det ska, säger Ingrid Carling.
Ett annat inslag i utställningen är vaser, skålar och skulpturer i stengods, och det som Ingrid Carling kallar den ”barnsliga avdelningen” som innehåller fingerfigurer och tavlor anpassade till barn.
– I vissa barnkamrar finns det inga bilder, men jag tror att barn gillar bilder.

Ingrid Carling är född i Göteborg men hennes familj blev ägare till Vallda Säteri och hon har därför bott i Kungsbacka en stor tid av sitt liv. Numera är hon bosatt i Lund där hon också har sin ateljé. Hon har hållit på med konst i stort sett hela sitt 90-åriga liv och har ställt ut på flera ställen runt om i Sverige och i utlandet. Utställningen på kulturhuset Fyren pågår mellan den 13 och 30 augusti.