Annons

Mikael har bäst köttproduktion i Halland

För fem år sedan bytte Mikael Magnusson på Myrekulla gård ut mjölkossorna mot köttdjur.
I veckan fick han ta emot pris till årets nötköttsföretag i Halland.
– Det var tufft i början, men nu går verksamheten bra, säger han.

Jobb & Pengar | 13 Juli 2020 09:55

I veckan fick Mikael Magnusson ta emot utmärkelsen Årets nötköttsföretgare i Halland. På plats för att dela ut diplom och äppelträd som belöning var bland annat Karl Nilsson, ordförande i Hallands nötproducenter, Anders Richardsson, ordförande i LRF Halland och Henrik Arnesson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Kungsbacka.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det är en rejäl delegation som tagit sig ut till Myrekulla, längs den slingrande Myravägen. Karl Nilsson, ordförande i Hallands nötproducenter, Henrik Arnesson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Kungsbacka, Anders Richardsson, ordförande i LRF Halland och Petra Wittberg, LRF Väst. Med sig har man såväl diplom som jordgubbstårta och ett äppelträd från Kinnekulle, för att fira pristagaren.

Priset delas ut gemensamt av Hallands köttproducenter och LRF.

– Vi ger ut priset för att lyfta duktiga bönder inom livsmedelsproduktionen, säger Anders Richardsson.

Tredje generationen

Mikael Magnusson är tredje generationen på gården. Länge var det ett allsidigt småjordbruk som de flesta andra, med kor, grisar och odling. I början på 1970-talet riktade sig så Mikael Magnussons pappa in sig på mjölkproduktion. 1991 tog Mikael och hans bror över driften av gården och sedan 1994 driver Mikael den på egen hand. Efter 25 år som mjölkbonde valde han så att byta inriktning.

– Då hade priset på kött blivit så pass högt att det fungerade att byta, säger han.

Nu omsätter han fem miljoner om året och har lyckats bli självförsörjande på foder till djuren.

Det föds inga kalvar på gården, istället köper Mikael Magnusson in dem när de är mellan fyra och åtta veckor gamla.

Under det första året bytte han successivt ut sina djur, behöll tjurkalvarna som föddes på Myrekulla och fyllde allt eftersom på med ytterligare djur. I dag föds det inte några djur alls på gården, utan det köps in tjurkalvar som föds upp inför slakt.
Det finns plats för ungefär 420 djur på gården, varje år köps det in 350 djur.

– De är mellan fyra och åtta veckor gamla när de kommer och skickas till slakt när de är 16 månader gamla. Då har de haft en tillväxt på 1 200 gram om dagen, säger Mikael.

Lösdrift

De minsta kalvarna står i bås utomhus, längst upp på gallerväggen utåt hänger hinkar med sugnappar på för kalvarna att dricka mjölkersättning ur. Inne i det ombyggda kostallet går tjurarna i lösdrift. Där finns också den specialbyggda anordning som Mikael fäller ner från taket när bilen som ska köra djuren till slakt kommer – en fålla som leder djuren ut ur ligghallen och som också innebär en reträttväg för personalen om det skulle behövas, eftersom det går att klättra upp på den som på en stege. Det är också fållan som är en anledning till att Mikael prisas som årets nötproducent i Halland, eftersom den bland annat bidrar till att lastsituationen inte blir så stressig. Man uppmärksammar också djurhälsan på både kalvar och vuxna djur. För att undvika att tjurarna skadar sig finns det till exempel gummispalt i gångarna i ligghallen och under året som gått har det bara använts antibiotika på djur vid en knapp handfull gånger.

Mikael Magnusson har också varit drivande i att skapa en så kallad erfargrupp, en grupp för att utbyta erfarenheter för frågor kring kalvhälsa, tillsammans med Gård och djurhälsan.

– Många gånger är det lättare att prata om de frågor man har i en mindre grupp, och jag visste ju ingenting om att föda upp köttdjur!

I november finns chans till nästa pris. Då äger köttriksdagen rum (i nuläget planerad till att hållas i Jönköping) och 18 regionala köttproducenter ska tävla om att bli bäst i landet.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bygger ut med nya stallar och robotar

Jobb & Pengar Medan många bönder väljer att lägga ner, går man åt precis andra hållet på ...

Allt fler halländska bönder lägger ned

Politik Allt fler svenska jordbruk läggs ned och Halland är ett av de tre län där antalet producerande ...

Kulturbevarande fagning av slåtteräng

Miljö och natur När vitsippan står i blom är tiden för fagning kommen. I mer än 30 år har Tölö ...
Annons