Peter Iwers och Daniel Svenssons bryggeri kommer tillverka tre gånger så mycket öl när det öppnar i Lindome. Foto: Julia Sandstén Vikberg


 


De bytte turnélivet mot att brygga öl, och visade sig vara framgångsrika även inom den branschen. Nu flyttar de forna In Flames-medlemmarnas verksamhet i Fjärås till större lokaler i Lindome där de ska brygga tre gånger så mycket öl och öppna en uteservering.Öltankarna har redan installerats och på golvet ligger maltförpackningar staplade i högar. Snart ska 12 000 liter öl börja bryggas i den nya lokalen i Lindome.


– Om några veckor ska vi öppna här, så fort allt är klart, säger Daniel Svensson.


Han är den före detta trummisen i det välkända metalbandet In Flames och turnerade världen runt i 17 år. Men till slut så tröttnade han.


– Det var ansträngande att vara borta från familjen så mycket. När man börjar närma sig 40 år och har tre barn vill man inte sitta och döda tid i 23 timmar per dygn för att spela i en timme.   


Det var under turnétiden som hans intresse för hantverksöl väcktes. Han fick chans att prova öl i olika länder, besöka bryggerier och stötte på mikrobryggeritrenden när den växte fram i USA. 2015 hoppade han av bandet och året därpå startade han Odd Island brewing i Fjärås. Snabbt anslöt sig även bandets tidigare basist Peter Iwers till verksamheten.


– Vi började lite smått, köpte mer tankar efter att efterfrågan blev större, köpte ännu mer tankar och nu får vi inte plats i Fjärås längre. Vi har haft en större efterfråga än vi har haft möjlighet att brygga men nu kommer vi förhoppningsvis kunna täcka efterfrågan och mer därtill, säger Peter Iwers.

Öppnar snart. Den nya lokalen är ännu inte klar men snart så kommer det bryggas 12 000 liter öl här och öppnas ett tap room med uteservering. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Det har alltså gått bra för bryggeriet sedan start. De forna bandmedlemmarna tror att deras kända namn kan ha gett en viss draghjälp, men att det inte är hela förklaringen.


– Det har gjort att vi har fått många förstagångsköpare men har man en dålig produkt så hjälper inte det i längden. Vi har inte marknadsfört ölen med In Flames så mycket heller för att vi inte vill att folk ska tro att det är en bandöl utan ett hantverk bakom, säger Daniel Svensson.


– Nu talar vårt Odd Island ganska mycket för sig själv. Vi har skapat ett namn som är respekterat just för att vi skapar en bra öl, fyller Peter Iwers i.I dag brygger de omkring 4000 liter i månaden. Ölen säljs på systembolaget, som fatöl på krogar och deras folköl säljs i livsmedelsbutiker. Efter flytten till Lindome kommer de kunna brygga tre gånger så mycket öl och utöka sitt sortiment. De planerar även att öppna ett tap room med en uteservering till sommaren. Att det blev i just Lindome de expanderar var inte den ursprungliga planen, utan egentligen hade de velat stanna i Kungsbacka kommun.


– Vi letade ganska länge efter en lokal i Kungsbacka, men hittade ingen. Tyvärr. Men den här lokalen ligger ändå väldigt bra till och passar vår kommande verksamhet.Fakta: Old Island brewing


Registreringsår: 2016


Omsättning: 2 091 000 kronor (2018)


Finns: Just nu på Smedjeväg 19 i Fjärås, men flyttar snart in i de nya lokalerna på Elementvägen 2 i Lindome.Skaffa Norra Hallands app här