Eldningsförbudet i Kungsbacka kvarstår. Regnet som har fallit räcker inte för att minska risken för brand i skog och mark.Det var den 22 maj som kommunerna inom Räddningstjänsten Storgöteborg fattade beslut om eldningsförbud i Kungsbacka, Göteborg, Härryda, Partille, Mölndal och Lerum. Brandrisken har sedan dess stigit för varje dag till extrema värden i skog och mark.Trots att väbehövligt regn har fallit och mer regn är att vänta i veckan räcker det inte för att häva förbudet, meddelar räddningstjänsten.


– Dessvärre är det inte är tillräckligt med nederbörd för att vi ska kunna säga att faran för bränder i skog och mark är över, säger Erik Cedergårdh, räddningschef i beredskap i ett pressmeddelande.


Det är fortsatt mycket torrt djupt ner i marken. Regnet som har kommit torkar snabbt upp och det krävs mycket mer nederbörd över längre tid för att brandrisken ska minska, enligt räddningstjänsten.Eldningsförbudet kvarstår därför – det innebär att eldning utomhus inte är tillåtet. Grillning i till exempel klotgrill på din egen tomt och grillning med engångsgrill på obrännbart underlag, till exempel asfalt eller grus, är dock undantaget från förbudet.


– Vi vill mana till stor försiktighet och uppmärksamhet om du ser något som kan vara en brandrisk. Ser du en misstänkt brand – ring 112. Om du vill veta om eldningsförbudet ännu gäller, kan du ringa Räddningstjänsten Storgöteborg telefonsvarare 031-335 29 80, säger Erik Cedergårdh.Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här