Annons

Med viktigt yrke i sikte

Det råder ingen större kö till utbildningarna mot yrket som undersköterska. Men vården skriker efter utbildad personal, och vägen dit kan bjuda på en mängd både nyttiga och spännande erfarenheter.
– Jag gjorde utlandspraktik i Afrika, säger Alireza Ahmadi som läser tredje året på Aranäsgymnasiet.

Vård | 17 Oktober 2020 07:00

Våren och sommaren med corona har inneburit ett nytt fokus. Skyddskläder och basala hygienrutiner är inga konstigheter för Alireza Ahmadi och Nellie Wingolf.

FOTO: Daniel Blomqvist

Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att finnas ett stort behov av undersköterskor de närmsta åren. Samtidigt är det inte något jättehögt tryck mot utbildningarna. Tre personer som dock valt att utbilda sig till undersköterska är Alireza Ahmadi, Nellie Wingolf, och Camilla Back. Medan Nellie och Alireza går på andra respektive tredje året i gymnasiet, arbetar 55-åriga Camilla Back redan i branschen, och studerar samtidigt på vuxenutbildningen.

– Jag jobbar hundra procent och studerar på halvfart. Det kallas flexutbildning och påminner om att läsa på distans. Det var en äldre kollega till mig som började studera, och då tänkte jag att kan hon så kan jag.

Camilla Back vid en övningsdocka. Intresset för vuxenutbildningen har ökat i och med coronapandemin.

Intresset för vuxenutbildningen har ökat under corona, inte minst bland människor som befunnit sig i vacklande branscher. Camilla Back ser undersköterskeyrket som otroligt viktigt, särskilt så här i coronatider.

– Det är många som är ensamma därute, och ofta är vårdpersonalen de enda de träffar, säger hon.

 Vill bli läkare

De två yngre blivande undersköterskorna, Alireza Ahmadi och Nellie Wingolf, verkar känna sig säkra på att de valt rätt. Båda har tankar på att kanske vidareutbilda sig mot läkaryrket så småningom. Att starta som undersköterska är då en utmärkt erfarenhet, resonerar de.

– Man har hört om att många bra läkare har gått den långa vägen och börjat från grunden. På så sätt har de bra förmågor inom etik och beteende, och kanske inte bara är duktiga på matte. Jag tycker om att jobba med människor och vill arbeta med det här, säger Alireza Ahmadi.

Alireza Ahmadi tar ett blodprov på kompisen Nellie Wingolf. Båda har funderingar på att vidareutbilda sig till läkare i framtiden.

Barn av sin tid

En sak som har präglat nuvarande studenter på undersköterskeprogrammet är att de studerar mitt under pågående coronapandemi.

– Vi har visir eller munskydd plus engångsförkläden, och man får lära sig hur man sätter på eller tar av dem på rätt sätt, berättar Nellie Wingolf.

Och inte minst basala hygienrutiner har varit mer på tapeten än någonsin.

– Man börjar känna sig lite som en expert. Det har blivit så mycket rutin nu så det sitter redan i ryggraden, säger Alirezah Ahmadi.

 
Efterfrågade. Enligt beräkningar från Arbetsförmedlingen lär det vara stor efterfrågan på undersköterskor under minst fem år framåt. Camilla Back, Nellie Wingolf och Alireza Ahmadi är alla nöjda med sitt val av studier.

Troligtvis blir det naturvetenskapligt basår för Alireza efter gymnasiet. De andra ämnena som krävs mot läkarutbildningen är redan med i bagaget. Dessutom har under utbildningen han fått göra en spännande praktik i Tanzania.

– Det var 24 dagar på en vaccinmottagning, och jag gjorde den precis innan corona bröt ut. Man kan göra praktik i Afrika, men även i flera länder i Europa, berättar studenten.

Nellie Wingolf som går i tvåan vill också göra utlandspraktik, men tyvärr har corona satt lite käppar i hjulen. Förhoppningen är dock att det ska komma igång igen.

– Jag har pluggat spanska så jag vill nog helst göra praktik i Spanien. I alla fall i Europa, jag vill inte vara för långt ifrån min familj, säger hon med ett skratt.

 

Fler nyheter om skola och utbildning här.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skrämmande brist på empati

Krönikor Ibland kan jag faktiskt tvivla på mänskligheten. Hur står det till i huvudet på vissa? I förra ...

Oro för ökad smittspridning bland äldre

Vård Antalet smittade ökar i Halland och sprider sig uppåt i åldrarna. Region Halland uttrycker en oro för att ...

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Jobb & Pengar Kungsbackaborna sköter sig bra när de går på krogen. Det visar kommunens senaste krogträngselkontroll.Under natten ...
Annons